Amíg Magyarországon éltem ritkán ettem spagettit, makarónit (bár az utóbbi elnevezés már Olaszországban nem használatos, hanem bucattini néven lehet beszerezni ezt a tésztaféleséget), mert inkább a penne, fusilli, széles metélt, fodros nagy kocka állt hozzám közelebb, de itt nem tudtam kikerülni és meg kellett birkóznom a spagetti evés villával kurzussal.

Hogyan is együk?
A tészta az a fogás amit jobb kézben tartott villával kell elfogyasztani, minden egyéb más evőeszköz nélkül. Mielőtt nekikezdenénk az evésnek, tegyük combunkra egy szalvétát, ruházatunk védelme érdekében. Ezután a villát kézbe véve, a villa végének segítségével húzzunk ki 3-4 szál spagettit az előttünk lévő tészta kupacból ( ugyanezt a technikát kell alkalmazni a parpardelle és egyéb más hosszú tésztáknál is). Célszerű a villát nem a fogás közepébe helyezni, hanem a szélébe, mert így nem csavarjuk fel az összes spagettit a villánkra. Ha kicsit felfele emeljük a villánkat, könnyen ki tudjuk emelni a tésztát, majd ezt követően engedjük le és a villát kissé megdöntve (soha ne tartsuk a villát függőlegesen) csavaró, orsózó mozdulatot végezve tekerjük fel a villánkra.
Ezután a villát száj magasságba emelve, fejünket kicsit a tányér felé helyezve fogyasszuk el a falatot.
A tészta az a fogás amit jobb kézben tartott villával kell elfogyasztani, minden egyéb más evőeszköz nélkül. Mielőtt nekikezdenénk az evésnek, tegyük combunkra egy szalvétát, ruházatunk védelme érdekében. Ezután a villát kézbe véve, a villa végének segítségével húzzunk ki 3-4 szál spagettit az előttünk lévő tészta kupacból ( ugyanezt a technikát kell alkalmazni a parpardelle és egyéb más hosszú tésztáknál is). Célszerű a villát nem a fogás közepébe helyezni, hanem a szélébe, mert így nem csavarjuk fel az összes spagettit a villánkra. Ha kicsit felfele emeljük a villánkat, könnyen ki tudjuk emelni a tésztát, majd ezt követően engedjük le és a villát kissé megdöntve (soha ne tartsuk a villát függőlegesen) csavaró, orsózó mozdulatot végezve tekerjük fel a villánkra.

Hosszú pappardelle típusú tésztákat fogyaszthatunk a fenti tekeréses módszerrel, illetve ez fogyasztható úgy is, hogy 2-3 szálat kiemelünk, majd a villát megfordítva kétszer- háromszor beleszúrva "rögzítjük" az evőeszközhöz. Arra mindig figyeljünk, hogy a tészta 10 centi hosszan ne lógjon le a villáról, 1-2 centi elfogadott hiszen így még könnyedén a szánkba tudjuk helyezni.
A kanál esete
A "Galateo Italiano" azaz az olasz illem és etikett szabályok szerint tésztát kizárólag villával fogyasztunk. A villa és kanál használat azonban nem csak "nekünk nem olaszoknak" a találmánya. Itt is élnek emberek, akik bizony kanál segítségével, tekerik csavarják fel a tésztát villájukra. Mikor először találkoztam férjem olasz barátaival és éppen spagettit készítettünk, tudatlanul én is megkérdeztem, hogy tegyek-e az asztalra kanalat. Mondta, mi csak villával esszük, illetve Piero, aki délről jött egyedül ő használ kanalat. Mellesleg Piero már itt született Toscanában, a szülei azok akik nápolyi származásúak, mint kiderült a déli területeken ténylegesen vannak olyan részek ahol bizony-bizony használják a kanalat is.
0 Megjegyzések