Citromkrémes morzsatorta eperrel

Íz és Itália | 6/27/2016 | |
A recept neve olaszul: sbricolata con crema al limone e fragole
Citromos_morzsatorta_0951
Egy ropogós morzsatorta citromkrémmel, eperrel, egy  igazi frissítő nyári édesség, kedvelt receptjeim közül. Citromos – epres krémje könnyű, akár kanalas édességként is ehetjük, de egy ropogós linzertésztába ágyazva tartalmasabb és talán látványosabb édességet varázsolhatunk belőle. Az alábbi recept, kevés cukorral készül így kiemelve eper természetes édes ízét.
 
Előkészítési idő: 30 perc +1 óra pihentetés
Sütési idő:           40 perc torta + 30 perc lekvár, 20 perc citromkrém
Típus:                 édességek
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók egy 24-26 cm-es tortaformához

A tésztához
350 g rétesliszt
5 g sütőpor
1 tojás
120 g porcukor
130 g vaj
1 csipet só
 
A citromkrémhez
2 db citrom  (90-100 g)
410 g víz
90 g cukor
40 g keményítő
1 db tojás

350 g eper lekvár
vagy eper szezonban
350 g eper
40 g cukor
1 kanál citrommlé felhasználásával készített eperzselé / lekvár
 
A befejezéshez
15 g durvára tört mandula
porcukor

Elkészítése

  1. Elkészítjük az omlós tésztát: egy tálba átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és egy csipet sóval. A keveréket elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal,  2-3 perc alatt tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Ha a süteményünket friss eperlekvárral szeretnénk ízesíteni, nekiállunk az elkészítésének. Az epret megmossuk, eltávolítjuk zöld szárát, kisebb darabokra vágjuk és egy lábasba rakjuk. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk 1-2 kanál citromlével és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg egy sűrű, darabos lekvárt nem kapunk. Ehhez nagyságrendileg 25-40 perc szükséges. Érdemes a lekvárt időközben megkóstolni és ha szükségesnek érezzük, egy kevés cukorral még utánaízesíteni.
  3. Megfőzzük a citromkrémet. A citromokat kicsavarjuk, levüket leszűrjük és 350 g vízzel, a cukorral együtt egy lábasba tesszük, majd lassan melegíteni kezdjük. Éppen csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor elolvadjon benne. A lábast lehúzzuk a tűzről,  hozzáöntjük a maradék vízben elkevert keményítőt, alaposan összekeverjük. A tojást felverjük, hozzákeverjük a krémhez, majd az edényt visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle 3-5 perc alatt. Ha minden erőfeszítésünk ellenére a krém csomós lenne, egy botmixerrel orvosoljuk a problémát.
  4. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vajazzuk és lisztezzük. A linzertészta felét kinyújtjuk és a tortaformába tesszük. A tészta kilógó széleit levágjuk, alját egy villával megszurkáljuk.
  5. A tésztára egyenletesen rásimítjuk a citromkrémet, majd a krémre rákenjük az eperlekvárt.
  6. A tészta másik felét rámorzsáljuk az eperlekvárra.(Ha ehhez nincs kedvünk, egyszerűen nyújtsuk ki a másik felét is és ezzel borítsuk be a tortát) A torta tetejére rászórjuk a durvára vágott mandulát és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Az elkészült süteményt hagyjuk kihűlni és porcukorral megszórva tálaljuk.

Citromosmorzsatorta_0953

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése