Advertisement

Citromkrémes morzsatorta eperrel

Sbriciolata con crema al limone e fragole

Könnyű citromkrémmel és eperlekvárral készült vajas morzsatorta.


Egyike kedvelt receptjeimnek a citromkrémmel és eperrel töltött morzsatorta. Egy igazi frissítő édesség, krémje könnyű, akár kanalas édességként is ehető, de egy ropogós linzertésztába ágyazva tartalmasabb és talán látványosabb édességet varázsolható belőle. 
 

Előkészítési idő:30 perc + 1 óra pihentetés
Sütési idő:torta:    40 perc
lekvár: 30 perc
krém:   20 perc
Típus:édességek
Nehézségi fokközepes

Hozzávalók egy 24-26 cm-es tortaformához


A tésztához
350 g liszt / gluténmentes liszt
5 g sütőpor
1 tojás
120 g porcukor
130 g vaj
1 csipet só
 
A citromkrémhez
2 db citrom  (90-100 g)
410 g víz
90 g cukor
40 g keményítő
1 db tojás

Töltelék
350 g eper lekvár vagy
eperszezonban
350 g eper
40 g cukor és
1 kanál citrommlé felhasználásával készített eperzselé 
 
A befejezéshez
15 g durvára tört mandula
porcukor


Vajas linzertésztából, citromkrémből és eperből készülő morzsolódó édesség.

Elkészítés


      1. Omlós tésztát készítünk: egy tálba átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és egy csipet sóval. A keveréket elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal, 2-3 perc alatt tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát folpackba csomagoljuk, majd egy órára hűtőbe tesszük.
      2. Elkészítjük az eperzselét: az epret megmossuk, eltávolítjuk zöld szárát, kisebb darabokra vágjuk és egy lábasba rakjuk. Megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk 1-2 kanál citromlével és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg egy sűrű, darabos lekvárt nem kapunk. Ehhez nagyságrendileg 25-40 perc szükséges. Érdemes a lekvárt időközben megkóstolni és ha szükséges adjunk még hozzá egy kevés cukrot.
      3. Megfőzzük a citromkrémet. 
        1. A citromokat kicsavarjuk, levüket leszűrjük.
        2. A citromlét 350 g vízzel, és a cukorral együtt egy lábasba tesszük, majd lassan melegíteni kezdjük. Éppen csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor elolvadjon benne.
        3. A lábast lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a maradék vízben elkevert keményítőt és alaposan összekeverjük. 
        4. A tojást felverjük, hozzákeverjük a krémhez, majd az edényt visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Ehhez 3-5 percre lesz szükség. Ha minden erőfeszítésünk ellenére a krém csomós lenne, egy botmixerrel orvosoljuk a problémát.
      4. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A linzertészta felét kinyújtjuk és a tortaformába tesszük. A tészta kilógó széleit levágjuk, alját egy villával megszurkáljuk.
      5. A tésztára egyenletesen rásimítjuk a citromkrémet, majd a krémre rákenjük az eperlekvárt.
      6. A tészta másik felét rámorzsáljuk az eperlekvárra. (Ha ehhez nincs kedvünk, egyszerűen nyújtsuk ki a másik felét is és ezzel borítsuk be a tortát.) 
      7. A torta tetejére rászórjuk a durvára vágott mandulát és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Az elkészült süteményt porcukorral megszórva tálaljuk.

Citromosmorzsatorta_0953


Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

  1. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again very soon!

    VálaszTörlés