Egyben sült narancsos karaj

Íz és Itália | 2/10/2014 | |
A recept neve olaszul: arrosto con senape e arancia
arrosto con senape a arancia
Egy szép darab karaj, fehérborral megrészegítve, naranccsal gazdagítva, lassú tűzön összesütve. Édes és sós nagyszerű találkozása, ínyenceknek kipróbálásra.
 
 
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           140 perc
Típus:                 sertéshús ételek, egytálételek
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
150 g bacon vagy húsos szalonna
1-2 friss ág rozmaring
4 db narancs
2 kávéskanál méz
1 kávéskanál mustármag
1 dl marsala vagy édes fehérbor
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj

Elkészítése

  1. A kicsontozott sertéskarajt megsózzuk, megborsozzuk, majd befedjük  bacon szalonnával.
  2. A bacon tetejére ráhelyezzük a rozmaringágat és a karajt egy spárgával vagy vastag pamut cérnával jól átkötözzük (így a karaj a sütés végéig szépen megtartja a formáját).
  3. Egy a hús méretének megfelelő serpenyőbe beleöntünk 5-6 evőkanál olajat, beletesszük a fokhagymát és a mustármagot. Lassan felmelegítjük, hogy az olaj átvegye a fűszerek ízét. Amikor az olaj már forró kivesszük belőle a fokhagymát, beletesszük a karajt és minden oldalát addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra nem pirult.
  4. A karajt ekkor megöntözzük  marsalával és addig sütjük, míg a bor el nem párolog (kb.: 5-10 perc).
  5. A húst áttesszük egy a méretének megfelelő tepsibe, megöntözzük három narancs kifacsart levével és mellé tesszük a narancsok vékonyra szeletelt héját (csak a sárga részét).
  6. A tepsit lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 1 óráig lefedve sütjük.
  7. Egy tálkában a mézet elkeverjük a negyedik narancs levével. Az egy órás sütési idő elteltével a mézes öntettel megkenjük a karajt és további egy órát sütjük immár alufólia nélkül. Hogy a hús ne száradjon ki, 10 percenként meglocsoljuk  a narancsos pecsenyelével és 20-25 percenként fordítunk is egyet a húson.
  8. A sütési idő végén eltávolítjuk a karajról a spárgát és a rozmaringot, vékonyan felszeleteljük és burgonyapürével vagy krokettel tálaljuk.
    arrosto con senape a arancia2

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése