Gnocchi vargányagombával és szarvasgombával

A recept olasz neve: gnocchi con i porcini e tartufo
A vargányagombás, szarvasgombás gnocchi igazi veronai specialitás amelyet Veronában, Lombardiában járván-kelvén feltétlenül érdemes megkóstolnunk, vagy akár otthon elkészítenünk.
Veronai (lombard) gasztronómia specialitások

Előkészítési idő:   15 perc + a gnocchi elkészítési ideje
Főzési idő:           20 perc
Típus:                  tésztaétel, egytálétel
Nehézségi fok:     alacsony


Hozzávalók 4 személyre:

500 g gnocchi
400 g vargányagomba (vagy erdei gombával kevert csiperke)
1 csapott evőkanál szarvasgomba (friss vagy olajjal tartósított)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma (egy evőkanálnyi apróra vágva)
2-3 evőkanál olaj
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só, bors ízlés szerint
Elkészítése

  1. A gnocchi alaprecept szerint elkészítjük a tésztát és kifőzzük.
  2. A gombákat megtisztítjuk, hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük és felszeleteljük.
  3. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a vargányagombát és magas hőfokon pirítjuk 1-2 percig (addig míg a gomba levet nem ereszt), sózzuk, borsozzuk és lefedve közepes hőfokon addig pároljuk amíg a gomba meg nem puhul. Ha szükséges az elfőtt nedvességet pótoljuk.
  5. Amikor a vargányagomba már puha, ráreszeljük a szarvasgombát vagy hozzáadunk egy evőkanálnyit a konzerv szarvasgombából (ez utóbbit olajjal tartósítják, így ha ezt használjuk érdemes a hagymához használt olaj mennyiségét csökkenteni), jól összekeverjük és 1 perc alatt összefőzzük. Ha a gombás mártást előre készítjük el a szarvasgombát csak akkor adjuk hozzá a vargányagombás szószhoz amikor visszamelegítjük, így a gomba ízei sokkal intenzívebbek maradnak.
  6. A gombás szószt a gnocchira öntjük, megszórjuk friss petrezselyemmel és tálaljuk. (ezt a gombás szószt bármilyen hosszú, széles metélttel is tálalhatjuk: pl.: tagliatelle, fetuccine, pappardelle)
Olasz gasztronómia: veronai specialitások

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése