Advertisement

Mandulás aprósütemény Mindenszentekre

A recept olasz neve: le fave dei morti

Le fave dei morti
A le fave dei morti egy mandulás, puha aprósütemény, amelyet számos variációban készítenek Itáliában Mindenszentek alkalmával. A legenda szerint november 1 és 2 között a halottak meglátogatják az élők világát, akik hogy örömet szerezzenek elhunyt szeretteiknek eredetileg babbal kínálták meg őket. Évszázadok alatt "a száraz bab" süteménnyé alakult de formáját és nevét megtartotta így emlékezve az eredeti tradícióra. (morti = halottak, le fave= bab)
 
Ennek az édességnek számtalan variációja létezik, készítik csak cukorból, mandulából és tojásfehérjéből, vagy lisztből, cukorból, mandulából és tojásból, van ahol fenyőmagot is adnak hozzá, ízesítik vaníliával, fahéjjal, rummal és kakaóval is. Az alábbiakban azt a receptváltozatot lehet megismerni, amelynek a végeredménye egy finom mandulás keksz lesz.

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           20 perc , keksz
Típus: édesség
Nehézségi fok:     közepes

 
Hozzávalók 30-40 darabhoz:
2 db tojás
250 g tisztított mandula
200 g cukor
150 g liszt
50 g vaj
1 csipet só
vaníliás cukor vagy vanília aroma (használhatunk helyette citrom héjat, fahéjat vagy kakaót is)
2 evőkanál rum
(aki puhábban szereti egy kávéskanál szalakálit is tehet bele)
 
 
Elkészítése
  1. A mandulát megtisztítjuk és a cukorral együtt finomra daráljuk, majd egy tálba helyezzük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, tojás vajat, sót - esetleg szalakálit- ízesítjük vaníliával és rummal, majd összegyúrjuk (ha a tészta nehezen állna össze tegyünk bele 1-2 evőkanál vizet).
  3. A tésztát kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, csíkokra vágjuk, a csíkokat 2 cm-es darabokra szeljük és a kezünkkel kicsit megformázzuk (vagy nyújtás nélkül a tésztából apró kis gombócokat formálunk).

    Le fave dei morti
  4. Az elkészített aprósütemény kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
  5. A mandulás süteményt hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Lezárt dobozban jó néhány hétig frissen tartható.
Le fave dei morti
 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések