Advertisement

Almás - mandulakrémes linzertorta

A recept olasz neve: crostata di mele e mandorle

linzertorták
Az almás - mandulakrémes linzertorta egy igazi őszi-téli csemege, akár egy finom vasárnapi ebéd részeként, akár vendégváró süteményként. A karamellizált alma ízét kellemesen hangsúlyozza a könnyű tojásos mandulakrém valamint a citromos omlós tészta.

Előkészítési idő: 45 perc
Sütési idő:           15 + 30 perc
Típus:                  linzertorták, édesség
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

400 g vajas linzertészta (ennél a tortánál érdemes a tésztához egy fél citrom levét is hozzágyúrni)
600 g alma
80 g cukor
fél citrom leve
4 evőkanál rum
1 kávéskanál fahéj

A mandulakrémhez
3 tojás
60 g cukor
50 g darált mandula
30 g étkezési keményítő
egy csipet só
2 evőkanál durvára vágott mandula
3-4 evőkanál lekvár

A cukorsziruphoz
60 g cukor
0,5 dl víz


Elkészítése

  1. Az alapreceptnek megfelelően elkészítjük a vajas linzertésztát azzal a kiegészítéssel, hogy egy fél citrom levét is belegyúrjuk a tésztába.
  2. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
  3. Az almaszeleteket serpenyőbe tesszük, megszórjuk cukorral, megöntözzük a citromlével és magas lángon addig pirítjuk, míg egy kellemesen barnás színt nem kap és az almában levő felesleges víz el nem távozik (kb.: 8-10 perc). Ezután összekeverjük a rummal, fahéjjal és hagyjuk kihűlni.

    Olasz gasztronómia
  4. Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral) és belehelyezzük a kinyújtott vajas linzertésztát. A tésztát megszurkáljuk villával majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
  5. Az elősütött tésztát megkenjük ízlésünknek megfelelő lekvárral (sárgabarack, málna, szilva) erre pedig ráhelyezzük a karamellizált almaszeleteket.
  6. Az almás tölteléket megkenjük a következő krémmel: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, sóval hozzáadjuk a darál mandulát, keményítőt, majd a tojások felvert habját - esetleg vaníliát vagy vanília aromát- és jól összekeverjük.
  7. A mandulakrémet meghintjük durvára vágott mandulával és 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük (a sütés végén én 2-3 percig grillezni is szoktam a tortát, hogy a tetején lévő mandulák szépen megpiruljanak).
  8. Elkészítjük a cukorszirupot: a cukrot a vízzel elkeverjük majd összeforraljuk, 3-4 percig hűlni hagyjuk, majd az elkészült torta tetejét jó alaposan megkenjük vele.
Olasz sütemények

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések