Olasz gyümölcsös kuglóf

Íz és Itália | 10/05/2012 |
A recept olasz elnevezése: ciambella
Ciambella

A ciambella a magyar kuglófhoz hasonló, könnyen elkészíthető kevert sütemény, melyet desszertként, reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatunk. Tésztája könnyű melyet a vanília és szárított gyümölcsök íze gazdagít.
 
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 50-60 perc
Típus: desszert
Nehézségi fok könnyű
                    
Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

250 g  vaj
500 g liszt
250 ml tej
1 csomag sütőpor
2 citrom reszelt héja
5 tojás
300 g cukor
150 g szárított vagy kandírozott gyümölcs
1 rúd vanília vagy vanília aroma
1 csipet só


 Az elkészítés lépései

  1. A szobahőmérsékletű vajat apró kockákra vágjuk, majd a cukorral együtt habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sót, a vaníliát és a tojásokat és további 4-5 percig kavarjuk.
  2. Belereszeljük a citromok héját, beleszitáljuk a liszttel elkevert sütőport, majd hozzáöntjük a tejet és addig keverjük amíg homogén masszát nem kapunk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöket (a gyümölcs helyett csokoládédarabokat is tehetünk bele) és néhány gyors mozdulattal átkavarjuk.
  4. Egy 26 cm-es kuglófformát ( ennek hiányában a tortaforma is megteszi) kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. (akkor lesz kész amikor a tésztába szúrt fogpiszkálón már nem marad nyers tészta).
  6. A kihűlt tésztát, kivesszük a tortaformából, porcukorral megszórjuk és akár önállóan akár lekvárral vagy vanília öntettel már fogyaszthatjuk is.

Ciambella

3 megjegyzés :

  1. Kétszer szerepel vaj a hozzávalókban.A ml-es a tej akar lenni ugye?Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a ml-es hozzávaló a tej. Köszönöm az észrevételt.

      Törlés
    2. Én pedig a gyors választ :) Mindenképp kipróbálom a Kisfiamnak.

      Törlés