Csokoládékrémmel töltött körte lepény

Íz és Itália | 10/15/2012 |
A recept olasz elnevezése: crostata pere a ciocolatto

 
A csokoládés körte lepény egyike az örök klasszikusoknak, amit megkóstolni vagy elkészíteni is érdemes. Tésztája egy könnyed vajas tészta amit zamatos körtével és a vele harmonizáló csokoládékrémmel töltünk meg.
 
Előkészítési idő: 40 perc
Sütési idő:    15 perc +  40 - 50 perc
Típus:     édességek, torták
Nehézségi fok:  közepes


Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához:
400 g vajas linzertészta (linzertészta készítése)
150 g étcsokoládé (lehetőleg olyat válasszunk ami legalább 50-70 %-ban tartalmaz csokoládét)
100 g vaj
150 g cukor
50 g liszt
3 tojás
1 csipet só
400 g megtisztított körte
3-4 evőkanál darált keksz (dió vagy mandula)
2-3 evőkanál narancslekvár


Az elkészítés lépései

  1. Az elkészített vajas linzertésztát, kinyújtjuk, egy 28 cm-es tortaformába vagy linzertortaformába tesszük. A tészta alját villával kicsit megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sót és lisztet hozzáadva 4-5 percig tovább keverjük.
  3. Egy lábosban alacsony hőmòrsòkleten megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a csokoládét és folyamatosan keverve ezt is felolvasztjuk. Vigyázzunk: felforralni nem szabad.
  4. A csokoládés vajat hozzáadjuk a cukorral, lisztel kikevert tojássárgához és jól összekeverjük.
  5. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a fenti csokoládékrémhez öntjük, majd néhány határozott mozdulattal összedolgozzuk. Ha valami ármány folytán a tojásfehérje megmakacsolná magát és nem szeretne habbá válni, akkor is nyugodtan öntsük a csokoládékrémhez, de ebben az esetben legalább 4-5 percig keverjük folyamatosan a krémet egy mixerrel vagy habverővel.
  6. A félig megsült tésztát megkenjük  narancslekvárral, majd megszórjuk  darált keksszel és erre ráhelyezzük a megtisztított, vékonyra felszeletelt körtét.
  7. A körtére rásímítjuk a csokoládékrémet majd 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük (a süteményünk akkor lesz kész, ha a krémbe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad semmi).
  8. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése