Vaníliás diótorta

Íz és Itália | 9/25/2012 |
Olasz neve: torta di noci

A diótorta egy nagyon egyszerű kevert sütemény, melynek tésztája, dión, tojáson, vajon, kukoricakeményítőn vagy liszten alapul. A megsült tészta könnyű és puha, nagyon jól érződik benne a dió és vanília íze. Kiváló desszert hidegebb napokon akár önállóan fogyasztva, akár megtöltve sárgabarack lekvárral, csokoládé vagy mascarpone krémmel.
Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           50 –60 perc
Típus:                 édességek, torták
Nehézségi fok:     könnyű


Hozzávalók 24-26 centiméteres tortaformához:

200 g vaj150 g kukoricakeményítő vagy ennek hiányában 150 g liszt
1 csomag sütőpor
1 db vanília vagy egy fiola vanília aroma (vészhelyzetben 2 csomag vaníliás cukor)
250 g dió
4 tojás
200 g cukor
1 csipet só


Az elkészítés lépései


  1. A diót 50 g cukorral együtt ledaráljuk.
  2. Egy megfelelő nagyságú tálban a szobahőmérsékletű vajat habosra kavarjuk a maradék cukorral.
  3. Hozzáadjuk a tojásokat és addig keverjük amíg homogén masszát nem kapunk.
  4. Ezt követően belekaparjuk vaníliarúd belsejét (vagy beleöntjük a vanília aromát), hozzáadjuk a diót, a kukoricakeményítővel elkevert sütőport, a sót és az egészet jól összedolgozzuk.
  5. Egy 24 - 26 centiméteres tortaformát jó alaposan kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. (a torta akkor van kész, amikor a tésztába szúrt hústűre már nem ragad semmi)
  6. A megsült tortát hagyjuk kihűlni.
  7. Befejezési lehetőségek:
               a, Megszórjuk jó alaposan porcukorral és már tálaljuk is.
               b, A tortát ketté vágjuk és megtöltjük sárgabarack lekvárral.
               c, A tortát ketté vágjuk és csokoládé / vanília vagy mascarpone krémmel
                   megtöltjük.





Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése