Advertisement

Velencei fánk

 
Frittelle veneziane/ fritoe veneziane

Fritoe veneziane

 

A fritoe vagy fritola, azaz a farsangi fánkocska, kétséget kizáróan a velencei karnevál szimbóluma. Ezt a lágy, kelt tésztából készülő olajban sütött édességet, már az 1300-as években is készítettetek, az erre szakosodott cukrászmesterek. Igaz ekkor még zsírban vagy vajban sütötték és tésztáját sáfránnyal, kecsketejjel ízesítették, majd cukorral megszórták. Az ősi receptet Bartolomeo Scappi, V. Pius pápa séfje jegyezte le még a 16 században, amit a mai napig is féltve őriznek a római Casanatense könyvtárban. A recept azóta némileg változott, ma már készítik krémmel töltve, almával vagy fenyőmaggal dúsítva, de egy a lényeg: népszerűsége továbbra is változatlan télvíz idején.
             
 

Előkészítési idő: 30 perc  + 1 óra kelesztés
Sütési idő:           20-30 perc                  
Típus:                  édességek
Nehézségi fok:     könnyű
 

Hozzávalók 8-10 szelethez:


300 g liszt 00    
200 ml szobahőmérsékletű tej      
160 g mazsola     
50 g cukor
1 tojás      
30 g puha vaj
6 g élesztő
1 citrom vagy narancs reszelt héja
1-2 evőkanál rum (elhagyható)
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
       
    
Elkészítése    
    1. A mazsolát megmossuk, majd beáztatjuk víz és egy-két evőkanál rum keverékébe. Az áztatásra érdemes egy órát számolni.
    2. Egy keverőtálba helyezzük az átszitált lisztet, a cukrot, a citrom vagy narancs reszelt héját, a tojást és az apró darabokra vágott vajat, majd összekeverjük.
    3. A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, alaposan elkeverjük, majd ezt is a tálba öntjük. Az alapanyagokat robotgéppel vagy egy hétköznapi fakanál segítségével jól összedolgozzuk 5-6 perc alatt.
    4. Amikor a tészta már összeállt hozzákeverjük a leszűrt és lecsöpögtetett mazsolát. Ha a tészta túl puhának tűnne érdemes még 1-2 kanál lisztet hozzákeverni.
    5. A tésztát letakarjuk és egy órát langyos helyen kelni hagyjuk.
    6. A lágy masszából két teáskanállal kis gombócokat szaggatunk és a fánkokat 175 C fokra melegített olajban 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. A fánk sütés közben közel a duplájára dagad, ezért a nyers tésztából mindig kis adagot vegyünk ki.
    7. A még meleg fánkokat porcukorba vagy kristálycukorba forgatjuk, majd tálaljuk.

       

Tipp

A mazsola helyett használhatunk aszalt gyümölcsöt, fenyőmagot, vagy fenyőmag mazsola keverékét is, esetleg reszelt almát.

    
Velencei fánk

   

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések