Advertisement

Mandulás morzsatorta

Sbriciolata di ricotta e amaretti

 

Sbriciolata di ricotta e amaretti

              
Ez a fantasztikus torta egyike azoknak, amelyekkel Olaszországba költözve megismerkedtem. Anyósom készítette gyakran a vasárnapi ebéd mellé, ezt a krémes mandulás süteményt, mely mellett olyan jó volt beszélgetni és kiengedni az egész heti fáradt gőzt.  A recept az övé, a fénykép és a rajta szereplő torta az én alkotásom. Nézzük, hogyan készítsük el ezt az igazi téli csemegét.
   
 
Előkészítési idő: 30 perc 
Sütési idő:           40 perc                  
Típus:                  édességek
Nehézségi fok:     könnyű
 

Hozzávalók 8-10 szelethez:


A tésztához

300 g liszt    
1 csomag sütőpor
100 g vaj
150 g cukor
1 tojás
50 g mandula

A töltelékhez

250 g ricotta
200 g mandulás keksz (amaretti)
150 g cukor
1 tojás

    
Elkészítése  


    1. Elsőként a tölteléket készítjük el. Ledaráljuk vagy apróra törjük a mandulás kekszet, majd összekeverjük a ricottával, a cukorral és a tojással. Az összetevőket addig keverjük, amíg egy krémes, homogén krémet nem kapunk.
    2. Az elkészült tölteléket hűtőbe rakjuk pihenni.
    3. Következő lépésként elkészítjük a tésztát. A mandulát ledaráljuk és egy tálba helyezzük, majd összekeverjük a liszttel elkevert sütőporral, a cukorral, a vajjal és a tojással. Néhány perc alatt összegyúrjuk. A végeredmény egy morzsálódásra “hajlamos” tészta lesz.
    4. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele egy kb. 23/25 cm-es kivajazott és kilisztezett tortaforma alját.
    5. A tésztára ráhelyezzük a tölteléket, majd erre rámorzsoljuk a maradék tésztát.
    6. 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd porcukorral esetleg mandula darabkákkal megszórva tálaljuk.

Tipp

  1. A tölteléket gazdagíthatjuk 100 g apróra vágott étcsokoládéval. Különösebb dolgunk nincs vele, elég egyszerűen csak hozzákeverni.
  2. Aki nem rajong a nagyon édes süteményekért, az csökkentse 150 grammról 100 vagy 80 grammra a töltelékbe keverendő cukrot. A mandulás keksz önmagában is édes, így nem fog hiányozni a sütiből ez a cukormennyiség.
mandulas morzsatorta

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések