Polpettone alla Fiorentina, polpettone toscano
Íme egy toszkán étel, melynek jellegzetes ízét a mortadella és a paradicsom adja. Eredetileg a “spórolósok” étele volt, mert készítéséhez az otthon fellelhető összes maradékot használták. Napjainkra azonban az ünnepi asztal főszereplőjévé vált és nem hiányozhat a karácsonyi menüből sem. Gyorsan mindenféle “szaktudás” nélkül is elkészíthető. Bátran ajánlom azoknak is, akik még csak most teszik meg első lépéseiket a konyhában.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | 60 perc |
Típus: | főételek, borjú |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4-5 személyre:
500 g darát borjúhús
50 g mortadella
2 db tojás
2 szelet száraz kenyér
400 g hámozott paradicsom vagy paradicsom szósz
2 evőkanál reszelt parmezán
1 dl fehérbor
liszt
petrezselyem
só, bors, szerecsendió
olívaolaj
50 g mortadella
2 db tojás
2 szelet száraz kenyér
400 g hámozott paradicsom vagy paradicsom szósz
2 evőkanál reszelt parmezán
1 dl fehérbor
liszt
petrezselyem
só, bors, szerecsendió
olívaolaj
Elkészítése
- A kenyeret vízbe vagy tejbe áztatom, majd kicsavarom.
- Egy tálba helyezem a borjúhúst, a kenyeret, a reszelt parmezánt, a tojást, az apróra vágott mortadellát és petrezselymet. Az alapanyagokat jól összedolgozom, sózom, borsozom és ízesítem egy kevés frissen reszelt szerecsendióval.
- Az összegyúrt alapanyagokból hengert formálok, majd meghempergetem egy kevés lisztben.
- Egy lábasba 6-8 evőkanál olívaolajat öntök, felmelegítem, majd beleteszem a fasírtot.
- A fasírt minden oldalát 4-5 perc alatt pirosra sütöm, majd felöntöm a borral.
- Miután elpárologtattam a bort a lábasba rakom a hámozott apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsom szószt. Sózom, borsozom majd lefedve 30-40 perc alatt készre sütöm. A sütés alatt a fasírtot néhányszor megfordítom. Tanács: ha nagyon savanykás lenne a paradicsom, tegyünk hozzá egy – két csipet cukrot is
- Felszeletelve tálaljuk. Köretként tepsiben sült burgonyát, puliszkát vagy friss paradicsomsalátát is kínálhatunk hozzá.
0 Megjegyzések