Advertisement

Pasta alla gricia (sajtos tészta pirított szalonnával)

A recept neve olaszul: pasta alla gricia
Sajtos tészta
Egyszerű alapanyagok, egyedülálló íz, Lazio tartomány egyik kevésbé ismert fogása, mind olasz mind nemzetközi szinten. 

Talán nem meglepő, hogy az étel nevére és az eredetére vonatkozólag is több feltevés létezik. Az egyik szerint a recept Grisciano településéről ( Amatrice város közelében található) származik és eredetileg a környék pásztorainak az étke volt, akik a legeltetés alatt csak néhány olyan könnyen szállítható alapanyagot tudtak a tarisznyájukba magukkal vinni, mint a szalonna, tészta, sajt és a bors. Van olyan feltételezés is mely szerint az első olyan gricia nem pecorinóval készült hanem egyfajta sós túróval (ricotta salata), mivel a pecorino sajtot a pásztorok inkább jobb áron eladták. 

Más álláspont szerint az étel elnevezése a “gricio” szóból származik, mely a kenyeret, lisztet, tésztát árusító boltok, kereskedők elnevezése volt Rómában, akiknek többsége a mai Svájc területén található grigioni kantonból származott. (Később már a német területről ékező összes betelepülőre használták a gricio szót.) A betelepült német kereskedők  a fukarságukról voltak híresek, mely megmutatkozott mind az étkezési szokásaikban, mind abban, hogy fogásaik elkészítéséhez csak néhány nyersanyagot használtak. Ezen feltételezés szerint, a német származású kereskedők konyhájában született meg ez a laziói tészta étel. 

Mielőtt még a recept az ismertetésébe belekezdenék néhány alaptézist le kell szögezni:
  • a gricia elkészítéséhez tokaszalonnát használunk és nem pedig a hasi szalonnát, mivel az előbbi zsírja sokkal ízletesebb
  • készíthetjük, spagettiből, makaróniból (bucatini), rigatoniból vagy akár penne tésztából is
  • pecorino sajtot használunk hozzá és nem pedig parmezánt vagy más sajtot
  • hagymára, fokhagymára nem lesz szükségünk.

Előkészítési idő: 5 perc
Főzési idő:           10-12 perc
Típus:                 tészták
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

250 g tokaszalonna
150 g reszelt pecorino sajt (érlelt, pikáns kevésbé sós típus)

400 g spagetti1 kanál zsír
só, bors

Elkészítése

  1. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. (a szakértők szerint, azért jobb csíkokra mint kockákra vágni, mert ez utóbbi esetben a sütés alatt a szalonna sokkal könnyebben válik keménnyé, ahelyett hogy roppanós maradna.)
  2. Feltesszük a tészta vízét főzni, sózzuk, majd a forrásban lévő vízben a tésztát roppanósra (al dente) főzzük.
  3. A zsírt egy serpenyőbe ( a legjobb ha vasból készült fajtát használunk)tesszük, felmelegítjük, beletesszük a szalonnát és megszórjuk egy kevés fekete borssal.
  4. A  szalonnát lassú tűzön, kevergetés mellett ropogósra pirítjuk. A gricia egyik titka a szalonna pirításában rejlik abban, hogy megtaláljuk azt a pontot amikor a szalonna ropogós, de nem kiszáradt, megéget, vagy nem marad félig nyers. Azt a pillanatot kell megvárnunk, amikor a szalonna aranybarnává válik, ekkor hozzákeverjük a tésztát, hozzáöntünk egy keveset – 1 –1,5 merőkanálnyit- a tészta főzőlevéből, fokozatosan rászórjuk a pecorino sajtot, borsozzuk, jól összekeverjük (a serpenyőt nem húzzuk le a tűzről) és szervírozzuk.

    Sajtos tészta

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések