2015. május – szeptember
Modena, egy 185.000 lakóval büszkélkedő város Emilia-Romagnában, abban a tartományban ahol a Forbes üzleti magazin szerint a legjobban ehetünk a világon (a magazin 2013-ban megjelent tanulmánya szerint). A magazin külön kiemelte a tartomány öt városát Piacenzát, Parmát, Reggio Emiliát, Bolognát és Modenát ahol kiváló nyersanyagokból készült, finom ételeket ehet az itt élő vagy ide látogató.
2015 nyarán Modena lakói, kapcsolódva a Milánói expohoz a “Piacere Modena - i Giardini del Gusto e delle Arti” rendezvénysorozat keretén belül mutatják be a város és környékének gasztronómiai kultúráját.
Piacere Modena - i Giardini del Gusto e delle Arti | |
Időpont: | 2015. május 8. és szeptember 20. között |
Helyszín: | Modena |
A rendezvény web oldala
Piacere Modena
Tortellini in brodo ( húslevesben főtt és azzal szervírozott töltött tészta)
Talán az ételek királyának is hívhatnánk ezt a friss tojásból gyúrt, köldök formájú tésztát, melyet darált sertéshússal, parmezán sajttal és csak a beavatottak által ismert fűszerekkel töltenek meg, majd húslevesben megfőzve, azzal együtt tálalják.
Az étel eredete talán az egyik legrejtélyesebb az olasz receptek közül, számos titok övezi. Az egyik legismertebb legenda szerint a Castelfranco Emiliában található Corona fogadó tulajdonosa, a kulcslyukon keresztül meglesett egy nemes hölgyet, akinek a köldökének a szépsége annyira megragadta, hogy rögtön tésztát ragadott a kezébe, megtöltötte és köldök formájúra formálta.
Aceto balsamicio
Modena környékén termesztett fehérszőlőből készített balzsamecet, melyet kifinomult technikával, több lépésben fa hordókban érlelnek. Két fő típusa létezik. Az első “Aceto balsamico tradizionale di Modena”, kézműves, tradicionális technikával készült, sűrű balzsamecet, melyet 15-20 éven keresztül érlelnek, ennek megfelelően igen drága. A másik típus, melyet nagyüzemi termelésben készítenek az “Aceto balsamico di Modena”, ára az előzőnél lényegesen kedvezőbb.
Talán kevesen tudják, hogy a balzsamecetet eredetileg nem az ételek ízesítésére szolgált, hanem digestive italként használták az emésztés elősegítésére, a száj tisztítására és felfrissítésére. Az aceto balsamicóval az 1700-as évek végén találkozhatunk úgy, mint a helyi gasztronómia világhírű, értékes és nélkülözhetetlen komponense. Értékét talán az is jelzi, hogy 1792-ben II. Ferenc német-római császárnak (1792-től Ausztria uralkodó főhercege, I. Ferenc néven magyar király, II. Ferenc néven német-római császár és cseh király, majd 1804-től I. Ferenc néven osztrák császár.) III Ercole (Herkules) d'Este modena herceg ezt küldte koronázási ajándéknak.
A balzsamecettel készült helyi ételek közül érdemes megkóstolni a Risotto all’aceto balsamico, mely egy parmezánsajt kéregben felszolgált rizottó, melyet balzsamecettel ízesítenek.
Zampone
Húsimádók feltétlenül kóstolják meg a zamponét, mely a sertés mellső lábának (körömrész) bőrébe visszatöltött, fűszerekkel ízesített, darált sertéshúsból készített étel, a karácsonyi és szilveszteri vacsora nélkülözhetetlen fogása.
A zamponét 1511-ben említik írásos források először Mirandola város 1510-es ostroma kapcsán. A hagyományosan francia szövetségesnek számító Mirandola városát II. Gyula pápa próbálta elfoglalni. Az ostrom alatt a város lakói elegendő élelmiszer hiányában az elő disznók levágására kényszerültek. Bármennyire is éhesek voltak Miranda lakói, nem tudták megenni az összes disznóhúst ezért Pico szakács ötletére a megmaradt húst, darálva a disznó lábának a bőrébe töltötték vissza.
Lambrusco
Ha tehetjük ízleljük meg a helyi Lambrusco bort is, melyet a legtöbb helyi étteremben mint a ház borát (vino della casa) találjuk meg az étlapokon. A bornak két típusa van. A “Lambrusco di Sorbara” melyet a Pó-síkságon termett szőlőből készítenek, kellemes, lágy ízű, ibolya illatú, míg a “ Lambrusco Grasparossa di Castelvetro” szőlőjét a környékbeli dombokon termesztik, magasabb alkoholtartalmú és jellegzetes vörös habja van. Mindkét típus egy nagyon jó asztali bor, legfinomabb, ha egy évvel a palackozás után fogyasztjuk.
0 Megjegyzések