Advertisement

Csirkemell rusztikus bundába

A recept neve olaszul: petto di pollo con panatura rustica
Frissensültek, olasz receptek fényképekkel
Nem könnyű megtalálni, hogy a zsírban, olajban sütés vajon honnan is származik. Egyesek azon a véleményen vannak, hogy az arabok voltak  az előhírnökei, mások az egyiptomiakhoz kötik, míg vannak olyanok akik szerint ha a sütéshez-főzéshez használt eszköz szempontjából nézzük a dolgot, akkor már a Bibliában találkozhatunk a lábasban sütés technikájával, ahol kenyeret egy tűzre helyezett lábasban készítették el. Egy biztos ez a sütési technika igen régi és elterjedt. Nem is csodálkozhatunk ezen hiszen az így készített ételek egyszerre ízletesek és gyorsan elkészíthetők, a sütnivalón kívül csak némi 140-170 Celsius-fokra hevített növényi vagy állati zsiradékra van szükségünk.
 
A zsírban sütés a magas hőmérsékletnek köszönhetően remekül fertőtleníti is az ételeket, mely már az ókori rómaiak körében is ismert volt. Marcus Valerius Martialis  római költőtől tudjuk hogy az ókori Róma lakói délben sokszor fogyasztottak az utcai árusok, szakácsok által készített olyan olajban sütött ételeket (az antik street food), mint a fánk, a rántotta vagy a zsírban sütött kolbászka.  Egy másik római író, az idősebb Plinius “Osservazione della natura” című munkájában  le is jegyezte az ókori olajban sült tojás receptjét.
 
Az Appennini – félsziget félsziget lakói imádnak rántani. Rántják a borjút, a halat, a rákokat, a cukkini virágját, a zsálya levelét, olajban sütik a farsangi fánkokat, a sfingit, a padlizsánt, hogy csak néhányat említsek. A sütéshez leggyakrabban olívaolajat vagy mogyoróolajat használnak. Az olajban sülteket szeretik különböző bundába öltöztetni az egyszerű zsemlemorzsától kezdve, a sörtésztán át a parmezán sajtig.
Az alábbi receptben az egyszerű zsemlemorzsát, oregánóval, paradicsommal, rozmaringgal és egy kis reszelt citromhéjjal bolondítjuk meg, mely utóbbi a húsnak frissességet kölcsönöz. Egy egyszerű, de mégis nagyon finom recept, remek alternatívája a hagyományos lisztes-tojásos-prézlis bundának. Ez a rusztikus bunda karajhoz, borjúhoz is használható.
 
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő:           8-10 perc
Típus:                 főétel, szárnyasok
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet csirkemell
100 g zsemlemorzsa

2-3 szárított paradicsom
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál oregánó (szurokfű)
1 ág rozmaring


olaj a sütéshez

Elkészítése

  1. A csirkemelleket megmossuk, megszárítjuk, a nagyobb, vastagabb darabokat ketté vágjuk.
  2. Elkészítjük a panírt. A zsemlemorzsát, a szárított paradicsomot, oregánót, rozmaring levelet, reszelt citromhéjat egy mixerbe helyezzük és magas fordulatszámon apróra vágjuk, jól összedolgozzuk.
  3. A  csirkemelleket megsózzuk, olajjal (vagy tejjel) vékonyan megkenjük, megforgatjuk a fűszeres panírban majd forró olajban, oldalanként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Melegen friss salátával, tepsis burgonyával, burgonyapürével tálaljuk, párolt rizzsel tálaljuk.
Szárnyasok, olasz receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések