Advertisement

Portugál tejkrém

A recept neve olaszul:  latte alla porthogese vagy fiordilatte bolognese
Portugál tejkrém
Nevével ellentétben nem portugál, hanem bolognai születésű.  Egy “kanalas” édesség, mely nagyon hasonlít a crème caramelhez, akár könnyen  össze is téveszthetjük, hogy melyiket esszük. Hívják fiordilatte bolognesének, de latte alla porthogésének is.
Olasz, de mégis “porthogese”? Igen-igen az itáliai matrózoknak köszönhetjük ezt a furcsaságot, akik azt hitték, hogy a desszert Portugáliából származik, ezért portugál tejkrémnek keresztelték el. Ezzel szemben portugál társaik latte alla genovesének hívták, mert úgy tudták, hogy ez egy olyan genovai krém, mely Kolumbusz Kristóf útján került Portugáliába.
Miért nem crème caramel? Mert a tej főzési ideje valamint a készítéshez használt tojások tekintetében van egy apró különbség. A fiordilatte bolognesénél a tejet addig főzzük, míg az eredeti mennyiség 30-40%-a el nem párolog, ezáltal a tej sötétebb, karamellizált színűvé nem válik (nem marad meg csak a tej krémje azaz “il fiore del latte” – a tej virágja) és csak ezután keverik össze a tojáskrémmel. További különbség, hogy míg a crème caramelhez mind a tojások sárgáját és fehérjét, addig latte alla porthogeséhez nagyobb részben a tojások sárgáját, kisebb részben egész tojást hasznának.
Ha igazi fiordilatte bolognesét szeretnénk készíteni, csak néhány egyszerű alapanyagra lesz szükségünk, úgy mint tejre a zsírosabbik fajtából, cukorra, tojásra és ha ízesíteni is szeretnénk, akkor 1-2 fűszerre. Nem kell mondanom, ennek a receptnek is jó néhány variánsa létezik, de a variánsok között különbség a felhasznált cukor mennyiségében (10-25 dkg között mozog), az ízesítésre használt fűszerek (fahéj, citrom, vanília, kávé) tekintetébe van.latte alla porthogese

Előkészítési idő:

10 perc 
Főzési idő:           60 perc + 90 perc
Típus:                  édességek (kanalas)
Nehézségi fok:     közepes
 

Hozzávalók 6 személyre:

4 egész tojás
8 tojássárgája
1 liter tej
20 dkg cukor
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja

A karamellhez
6 evőkanál kristálycukor
Néhány csepp víz


Elkészítése

  1. A tejet a vaníliával és a cukor felével együtt egy lábasba tesszük, felforraljuk és folyamatosan kevergetve 40-60 percig főzzük. Pontosabban a főzési idő addig tart, amíg a tej 30-40 százaléka el nem párolog.
  2. A tejbe belereszeljük a citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt tejen esetleg képződő bőrt valamint a vanília rudat eltávolítjuk.
  3. Elkészítjük a karamellt: a cukrot néhány csepp vízzel elkeverjük majd egy lábasban felolvasztjuk. A karamell akkor van kész, amikor a cukor színe aranysárgává nem válik. A karamellt egy fém pudingformába öntjük,  szétterítjük a forma alján és oldalának alsó részén.
  4. Az egész tojásokat és a tojássárgáját jól elkeverjük a maradék cukorral, de vigyázzunk arra, hogy ne habosítsuk fel a tojáskrémet. A krémhez lassan hozzáöntjük a kihűlt tejet és jól összekeverjük.
  5. A krémet a pudingformába öntjük, majd a pudingformát egy vízzel megtöltött tepsibe helyezzük és 140-160 fokra előmelegített sütőben 90-120 perc alatt készre sütjük. A sütési időt nagyban befolyásolja, hogy milyen méretű – 1 nagyot vagy több kicsit-formát használunk. Ha az édességbe szúrt fogpiszkálót már szárazon tudjuk kihúzni, biztosak lehetünk benne, hogy kivehetjük a sütőből.
  6. A tejkrémet hagyjuk kihűlni a formájában, majd kifordítjuk belőle és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Akkor alkottunk tökéleteset, ha krém belseje nem szivacsos, azaz nem tartalmaz kis levegőbuborékokat.

Portugál tejkrém

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések