Advertisement

Olaszországi gasztronómiai programok II.

2014. augusztus
gasztroprogramok_0662

Sagra Nazionale dei Maccheroncini di Campofilone
Időpont: 2014. augusztus 8. és 11.  között
Helyszín: Campofilone


A kép forrása: http://www.prolococampofilone.com/public/userfiles/image/i_maccheroncini_di_campo_filone.jpCampofilonében 1964-óta kerül megrendezésre a “campofilonei makaróni fesztivál”,melynek célja bemutatni ennek az “italikumnak” a hagyományos készítési technológiáját, valamint a belőle készült fogásokat. Ez utóbbiakat természetesen a rendezvényen meg is kóstolhatjuk. Az elmúlt évben például közel 20.000 adag campofilonei makarónit kóstoltak meg fesztiválra látogatók. 

A campofilonei makarónit már az 1400-as évektől készítik és jellegzetességét az adja, hogy a legjobb minőségű lisztből és tojásból gyúrják víz hozzáadása. Az összegyúrt tésztát  kinyújtják, majd vékony csíkokra vágják és papíron megszárítják. A tészta készítésének minden művelete szigorúan kézzel történik még napjainkban is.    A tradicionális campofilonei makarónit  húsos raguval szervírozzák, de természetesen más szószokkal is jól házasítható. Aki az egyszerűséget kedveli elég ha csak egy kevés olívaolajjal és parmezánnal ízesíti.

A campofiloniei makaróni 2013-ban IGP (Magyarul OFJ, azaz “Oltalom alatt álló földrajzi jelzés”, melyet az Európai Unió ad olyan mezőgazdasági termékeknek és élelmiszereknek, amelyek szorosan kapcsolódnak egy bizonyos földrajzi területhez. Az előállítás, feldolgozás vagy elkészítés legalább egy szakasza a szóban forgó meghatározott területen történik.) minősítést kapott.

A rendezvény web oldala
Sagra Nazionale dei Maccheroncini
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Sagra della Vernaccia
Időpont: 2014. augusztus 7. és 10.  között
Helyszín: Serrapetrona

Aki augusztusban Marche tartományban jár, vagy Riminiben üdülvén, Perugiában kirándulván némi gasztronómiai programmal is szeretne gazdagodni ne mulassza el meglátogatni a La vernaccia di Serrapetrone Serrapetronában 55 éve megrendezésre kerülő Vernaccia fesztivált. A fesztiválon a helyi vernaccia di Serrapetrone bor megkóstolása mellett, lokális ételeket, kézműves piacot és zenés szórakozási lehetőséget is találunk. D.O.C.G.

A la vernaccia di Serrapetrone egy vörös habzóbor a terület jellegzetes terméke D.O.C.G. minősítéssel rendelkezik. (Denominazione di origine controllata e garantita: igazolja és garantálja a bor eredetét azt, hogy a borkészítéshez kizárólag egy adott területről szüretelt szőlőt használtak fel. A bor címkéjén a D.O.C.G. jelzés mellett fel kell tüntetni a bor készítéséhez használt szőlő  termőterületét.) Ennél a bornál nemcsak a szőlőtermesztés, hanem  a borkészítés és a palackozása is Serrapetrone térségében történik.

A la vernaccia di Serrapetrona bor készítéséhez a helyi őshonos “vernaccia nera” szőlőfajtát használják, melynek termőterülete Serrapetrona, Belforte del Chienti és San Severino településekre koncentrálódik. A bort az teszi egyedivé  hogy,  szüretelést követően csak a szőlő felét, hatvan százalékát préselik ki. A maradék közel 40 százalékot fa állványokra helyezik és száradni hagyják, majd ezután préselik. További érdekessége a bornak – ebben a tekintetben a világon talán egyedülálló-, hogy három  egymást követő erjedési folyamaton esik át.

A bor jellemzői

Típus: édes vagy száraz habzóbor
Megjelenés: színe a gránátalmától a rubinvörös árnyalatig, hosszan pezsgő, apró buborékokkal
Illat: az érett piros gyümölcsökre, dzsemekre és  fűszerekre emlékeztet
Íz: fűszeres, meleg, lágy, kellemes kesernyés utóízzel
Alkoholtartalom: 11,5 % vol.
Javasolt fogyasztási hőmérséklet: az édes változat esetében 12/14° C, míg a száraz változat esetében 15/16° C,:
Mivel párosítsuk: édes verzióját természetesen desszertekhez javasolják, de inkább a szárazabb, krémet nem tartalmazó süteményekhez, az olajban sült karneváli fánkfélékhez ((chiacchiere e castagnole) vagy a helyi calcinaccihez. Ezzel szemben a száraz változata kitűnően párosítható a puliszkával (polenta) a kacsahússal készített pappardelle tésztához (helyi specialitás)  a grillezett húsokhoz, a félkemény, a közepes zsírtartalmú, a pikánsabb sajtokhoz, valamint a mártásokkal vagy chutney-vel fogyasztott húsokhoz.


A rendezvény web oldala
Sagra della Vernaccia

  

Nagyobb térképre váltás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések