Advertisement

Olaszországi gasztronómiai programok I.

2014. július
spagetti2
Anghiò Festival del Pesce Azzurro
Időpont: 2014. július 5. és 13.  között
Helyszín: San Benedetto del Tronto

2014-ben az Anghiò fesztivál (kék hal fesztivál) főszereplője a szardella, szardínia, a makréla, a riccole (angolul: amberjack; szintén egy kék hal típus) és a tonhal lesz. A fesztivál színhelye  a régi halászati hagyományokkal rendelkező San Benedetto (Marche régió) városa. San Benedetto kiemelkedő szerepet tölt be az olasz halászatban. Mind a kifogott halak mennyisége, mind a halászatot folytató hajók szempontjából Olaszországban az előkelő második helyen áll.

A fesztiválon tematikus szemináriumokkal, kiállításokkal, látványkonyhával (helyi és nemzetközi halételek) étel és borkóstolóval találkozhatunk. Elismert szakácsok segítségével a halak elkészítésének művészetébe is betekintést nyerhetünk , valamint megismerhetjük a kék halak kedvező élettani hatását is.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

CiBorghi d’Italia
Időpont: 2014. július 11. és 20. között
Helyszín: Offida, Piazza del Popolo

A CiBorghi d’Italia  egy   gasztronómiai fesztivál melynek kiemelt célja az  olasz lokális konyhák, tradicionális ételek bemutatása. A rendezvény másik célja, hogy megismertesse a turistákkal Piceno tartomány azon történelmi, kulturális, művészeti, gasztronómia értékekkel rendelkező településeit, amely nem állnak jelenleg az idegenforgalom központjában, így talán kevésbé ismertek a nagyközönség előtt.

A CiBorghi (gasztrovárosok) klub 2001-ben jött létre és ma már közel 150 város a tagja. A szövetségbe belépő városoknak számos követelménynek kell megfelelni, mint például a városnak építészeti harmóniával kell rendelkeznie, ugyanakkor élhetőnek kell lenni, megfelelő közszolgáltatásokkal, lakásokkal kell rendelkeznie.

A rendezvény helyszíne Offida városa nem véletlenül tartozik a CiBorghi szövetséghez. Az alig 5000 fő által lakott város, gazdag történelmi és művészeti látnivalókban, gasztronómia hagyományokban és borkultúrában. A város környékén mintegy 1100 hektáron folytatnak szőlőtermesztést és 2001-ben az itt készült borok DOC (denominazione di origine controllata: igazolja a bor eredetét azt, hogy a borkészítéshez kizárólag egy adott területről szüretelt szőlőt használtak fel. A DOC minősítésű termékek  miniszteri rendelt által szabályzott technológia előírás szerint készülnek.). Négy Offida DOC bor készül a város környékén, az Offida rosso, az Offida pecorino, az Offida Passerina és az Offida Passerina Passito.

A város további két ismertebb gasztronómia terméke  a funghetti és a chichì ripieno.
A kép forrása: http://www.saporetipico.it/prodottotipico1162/marche/funghettidioffida.htmA funghetti nem más mint egy édesség, mely a gomba kalapjához hasonlít, kívül fehér és kemény, belül üreges. Lisztből, vízből, cukorból, tojásfehérjéből és ánizs magból készül, mely utóbbi adja a sütemény jellegzetes ízét. A funghetti egy régi tradicionális édesség, melyet a szegények készítettek és fogyasztottak.

A chichì ripienót egy összenyomott vékony, kerek, lapos kenyértésztából készítik, melyet hagyományosan tonhallal, szardellával, kapribogyóval és apróra vágott paprikával töltenek meg. A helyi specialitás fényképe itt tekinthető meg.

A gasztronómiai rendezvényen számos régió, város konyhájával megismerkedhetnek az érdeklődők, mint például Civitella del Toronto, Puglia, Grottammare, Monterosso Almo, Carloforte, Campodimele hogy csak a jelentősebbeket emeljük ki.

A rendezvény web oldala
CiBorghi d’Italia
A rendezvény programja
Offida város látnivalóiról rövid angol nyelvű tájékoztató itt található.

Nagyobb térképre váltás

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések