A recept neve olaszul: gratin alle mandorle
Eper vagy szamóca: édes és hűs, izgalmas és rejtélyes, apró vagy nagy szemű, roppanós vagy túlérett. Ehetjük csak úgy magában, netán vaníliakrémmel palacsintában, gombócba betöltve, tejszínhabbal tortában, krémnek vagy turmixnak, levesnek, koktélnak vagy gratinnak.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Sütési idő: | 10-15 perc |
Típus: | édességek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
300 g eper (a kisebb méretű szemeket részesítsük előnybe)
250 g ricotta (vagy túró 1-2 kanál tejfellel vagy tejszínnel elkeverve)
50 g tisztított mandula
50 g szeletelt mandula
80 g nádcukor
1 tojás
tej
vaj
Elkészítése
- Az epret alaposan megmossuk, zöld szárrészét eltávolítjuk.
- Az egész mandulát 20 g cukorral apróra daráljuk.
- A ricottát alaposan elkeverjük a tojással, a cukorral és az apróra darált cukrozott mandulával. Ha krémet “túl száraznak találnánk”, 1-2 evőkanál tejet is keverjünk hozzá.
- Egy kisebb sütőtálat (vagy 4 db sütőcsésze) vajjal alaposan kikenünk és beletöltjük a ricottás krémet. A krémre rárakjuk az epret, majd megszórjuk a szeletelt mandulával és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Langyosan vagy kihűlve, esetleg porcukorral meghintve, de nem hidegen fogyasztjuk.
0 Megjegyzések