Advertisement

Pizza: készítsük vagy rendeljük?

PizzaA pizza egy érdekes étel, olasz találmány, mindenhol eszik a világon. Legalábbis az olaszok szerint olasz találmány.  Pontosabban az alap verzió olasz találmány, majd hódító útjára
indulva mindenhol felvette a helyi gasztronómia sajátosságok jegyeit. Vastag tészta, töltött szegély, ananász, esetleg ketchup, a jó kis magyar szalámiról már ne is beszéljünk.

6000 éves múltja van vagy csak 400 éves? Nézőpont kérdése, hogy a kelesztet lepénytésztát minek tekintjük.  Egy biztos a XVI. századi Nápolyban már létezett. Igaz ekkor még az a tésztadarab volt, melyet a kemence hőmérsékletének ellenőrzésére használtak, majd a szegényeknek eladtak. Később paradicsom is, sajt is került rá, majd elérünk  a Pizza Margherita születési évéhez 1889-hez. De  pizza történelemmel, majd egy későbbi bejegyzésben foglalkozunk.

Forrás: http://globaltableadventure.com/2013/01/04/recipe-saudi-lamb-pizza-aysh-abu-laham/
szaúdi bárányos pizza
Kérdezték, kérdezik többen tőlem mikor publikálok néhány eredeti olasz pizza receptet? A közeljövőben biztosan nem, mert nem szoktam otthon készíteni. Kipróbáltam, elkészítettem, jól is sikerült, de Olaszországban élvén hetente egyszer jó elmenni pizzát enni vagy rendelni és otthon megenni.

A pizza készítés egy külön mesterség, külön iskolában tanulják, kell hozzá jó fizikum, türelem, érzék, egy pizza sütő kemence- lehetőleg fatüzelésű- valamint egy lapát is. A sütőben is meg lehet sütni mondják, ez így van, de mind az íze mind a tészta állaga más.

Pizza “fai da te” – csináld magad
Pizza tészta
Friss pizza tészta
Tésztát készítünk 1 kg lisztből, 0,5 liter vízből, 1-3 g élesztőből, 20-25 g sóból (az olaj recept függő, hogy kerül-e bele), a tésztából cipókat formálunk majd 8-20 órányi kelesztés után, kinyújtjuk, rátesszük a paradicsomot, mozzarellát, sonkát,  olajbogyót és társait. A magyar  szalámit is tegyük rá nyugodtan, az én igencsak olasz férjem is ráteszi,  a csípős paprikás verzióra esküszik.

Több élesztő, rövidebb kelési idő? Nem éri meg, mert a tészta a gyomrunkban fog tovább kelni. Ráadásul ha még sört is iszunk hozzá rövid idő alatt kellemetlen teltség érzést fogunk tapasztalni.

Ha nem akarunk a tésztakészítéssel bajlódni, használjuk a boltokban kapható friss kelesztet tésztát, amire csak a vágyott feltétet kell ráraknunk és 250 fokon 6-7 perc alatt készre sütnünk.(a nagyobb áruházakban Olaszországban megtalálható).

Mirelit pizza?   Érdekes módon legnagyobb exportőrei a franciák. Több nagyon jó típus van belőle forgalomban, vészhelyzeti vacsorának kitűnő, esetleg megturbózhatjuk extra mozzarellával, sajttal, sonkával.

Pizzéria?  Melyiket válasszuk? Ha az olaszokat kérdezzük Nápolyig meg sem állunk. Hagyományos technológiával készült pizza, paradicsommal, bazsalikommal, mozzarellával, ahogy beleharapunk a tészta roppan, majd szétolvad a szánkban. Kiváló mesterei a Port’Alba, a la Pizzeria Michele, a la Pizzeria Sorbillo vagy a l’Antica Pizzeria dell’Angelo pizzeriák.
A kép forrása: http://cultura.biografieonline.it/storia-della-pizza-napoletana
Pizza Margherita

Ha már Nápolyig nem jutunk el akkor mégis hol?  Mindenhol lehet jó pizzériát találni. Érdemes az orrunk, útikönyvek, interneten fellelhető vélemények, gasztrokritikák alapján választanunk.  Ha igazi ínyencek vagyunk válasszuk a fatüzelésű kemencével rendelkezőt  (forno al legna), érezni fogjuk a különbséget.

Léteznek olyan pizzériák is amelyek kiszállítást is vállalnak, így időpontra tudunk személyesen, telefonon vagy interneten rendelni. Időhiány, vendég, váratlan vendég, nincs kedvem főzni hangulat esetén  kitűnő megoldás. Ki gondolta volna 10-15 évvel ezelőtt, hogy az internet ide is betör? Három klikk és a tiramisu, a pizza quattro formaggi egy üveg bor kíséretében máris útnak indul szerény hajlékunk felé.  Kis éttermek, nincs web lapjuk, mobil alkalmazásuk? Ma már ez sem gond!

Magyarországon például a Foodpanda működtet egy olyan jól kiépített online rendszert, melynek segítségével számos étterem étlapjából csemegézhetünk, ízlésünknek, kedvünknek, tartózkodási helyünknek, pénztárcánknak megfelelően. Regisztrálunk, áttanulmányozzuk az étlapokat, ha az éttermet nem ismerjük a véleményeket is, majd feladjuk a rendelésünket, fizetési módot választunk és a véglegesítés után már csak a futárra kell várnunk. Lemondás, utánrendelés, szállítási problémák, reklamáció, esetleg pozitív visszajelzés? Ügyfélszolgálatuk a felmerült kérésekre, kérdésekre, problémákra gyorsan reagál és megoldást kínál. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések