Advertisement

Ahol még a kávézaccból is tortát készítenek

A recept neve olaszul: torte, leggende, cioccolato e fondi di caffè
torte, leggende, cioccolato e fondi di caffè
Csokoládé, vaj, mandula cukor, tojás, kávé, hogy csak a legfontosabb összetevőit említsem a híres torta barozzinak, Vignola város szimbólumának. Ez a sütemény, melynek eredeti neve “fekete torta” volt , az 1800-as évek végén született  Eugenio Gollini cukrászmester műhelyében, aki imádott kísérletezni és bonyolult édességeket megalkotni, majd napról, napra tökéletesíteni.  A torta a  Barozzi nevet 1907-ben kapta, amikor  a város híres építészének Jacopo Barozzi születésének a (1507-1573)  400. évfordulóját ünnepelték és Gollini úgy döntött, hogy művét a híres polgártársnak szenteli. (Jacopo Barozzi II. Gyula pápa udvari építésze volt és olyan munkák fűződnek a nevéhez mint a lateráni Palazzo Farnese, a la chiesa di Gesù Rómában  vagy a Boncompagni Vignolában.)
A torta barozzi  egy bejegyzett védjegy, receptje titkos, több mint egy évszázada apáról fiúra száll. Ránézésre egy egyszerű, liszt nélkül készült csokoládé torta, de valójában ennél több. Illata intenzív csokoládé egy csipetnyi kávéval megfűszerezve, amikor megkóstoljuk és elfogyasztjuk az ízek harmóniája mellett, kellemes füstölt utóízt érzünk a szánkban.
A sütemény értékét az adja, hogy a mai napig kézzel, hagyományos technológiával, mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül készítik, ezért maximum 40 napig tartható el. Az eredeti torta téglalap alakú, alufóliába és kartondobozba van csomagolva és  négyzet alakúra vágva szervírozzák.
Akik Vignolában járnak feltétlenül kóstolják meg ezt a süteményt, azoknak pedig akik hasonlóra vágynak ajánlom figyelmükbe az alábbi receptet.

Előkészítési idő:

30 perc
Sütési idő:           30 perc
Típus:                 sütemények, torták
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

4 tojás
150 g cukor
150 g vaj
250 g jó minőségű (70-80%-os csokoládé tartalom) étcsokoládé
100 g őrölt mandula
60 ml ( kupica) rum, konyak vagy kávélikőr
40 g hideg kávézacc
1 csipet só

Elkészítése

  1. A csokoládét apró darabokra törjük, a vajat felkockázzuk és egy tálba téve vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kézmelegre visszahűlni.
  2. A tojások sárgáját (szobahőmérsékletű) a cukorral 10-15 perc alatt habosra kavarjuk. Pontosabban a tojások sárgáját addig kell keverni a cukorral, amíg egy sima, világos színű, az eredeti méret majd háromszorosára felduzzadt krémet nem kapunk.
  3. A tojáskrémhez, hozzákeverjük a darált mandulát, a kávézaccot, a kávélikőrt, majd a felolvasztott csokoládés vaj keveréket.
  4. A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, majd óvatosan a tojásos csokoládékrémhez forgatjuk.
  5. A tésztát egy 26 centiméteres kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
  6. A tortát hidegen, porcukorral megszórva tálaljuk.
Torte, leggende, cioccolato e fondi di caffè

Felhsznált források:
Wikipedia: Torta_Barozzi
Modena24.net: torta-barozzi
Tortabarozzi.it
Cookaround: torta barozzi

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések