Advertisement

Branzino (tengeri süllő) rozmaringos sült burgonyával

A recept neve olaszul: branzino al forno con patate
Tepsiben sült tengeru süllő vele sült ropogós burgonyával
Egy jellegzetes mediterrán recept: hal, burgonya, rozmaringgal, zsályával, babérlevéllel és a nélkülözhetetlen olívaolajjal megbolondítva. Nem csípős, nem pikáns, hanem illatos, ropogós és finom. A branzino könnyen szálkátlanítható, nem zsíros, nem túlzóan “hal ízű” hal, melyet a gyerekek is könnyen megkedvelnek. 

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           60-65 perc
Típus:                 halak
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg branzino ( legjobb egy nagyobb vagy két közepes legalább 40-45 dkg méretű halat választani)
800 g burgonya
zsálya, rozmaring, babérlevél
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
6 evőkanál olívaolaj

Elkészítése

  1. A burgonyát, megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és egy olajjal / vajjal kikent tepsibe helyezzük. Sózzuk, 2-4 kisebb rozmaring vagy kakukkfű ágat közzé helyezzünk, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal vagy megszórjuk 2-3 dkg vajjal és alufóliával lefedve 200-220 fokon 35-40 percig sütjük. Aki szereti 5-6 megmosott, héjától nem megfosztott fokhagymagerezdet is hozzákeverhet. ( A héj megvédi a fokhagymát a kiszáradástól és a sütési idő végére hagymáink kellemes krémes állagot fognak ölteni.)
  2. Míg a krumpli sül megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk a halat. A branzinot kívül – belül megsózzuk, megborsozzuk. Legjobb ha gyengéd mozdulatokkal a sót a bőrébe belemasszírozzuk. A hal hasüregét megtöltjük fűszerekkel: zsálya, rozmaring, babérlevél, fokhagyma, esetleg kakukkfű vagy 1-2 szelet citrom.
  3. 35-40 perc elteltével a krumplit kivesszük a sütőből és a halat a krumpli mellé / közé helyezzük. A halat és a burgonyát meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és 20-25 perc alatt 200 fokon készre sütjük (nem kell letakarni).
  4. Egyben sült tengeri süllő, rozmaringgal és babérlevéllel fűszerezve.

Kiegészítés:
A branzinot sütés után rendkívül könnyen meg lehet tisztítani. A hal fej részénél késsel vagy kanállal megvágjuk a bőrt, majd két kanál segítségével – vagy akár a kezünk használatával- egy egyszerű mozdulattal lehúzzuk  bőrét. Ezután a fejrész felől indulva kanállal kiemeljük a hal gerinc feletti húsát. Ezt követi a gerinc eltávolítása, a nagyobb szálkákkal együtt. Szinten a fej felöl indulva egy kanállal vagy a kezünkkel megemeljük majd kiemeljük  a gerincet. Miután ezzel végeztünk látni fogjuk, hogy kisebb, nagyobb szálkák vannak a hal has alji részén és a háti részén is. Ezt szintén egy kanál segítségével ki tudjuk “seperni” a halból,  majd ezzel végezve kiemeljük a maradék húst is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések