A recept neve olaszul: insalata di farfalle, tonno e olive verdi
A tésztasalátának számos variációját fogyasztják olasz barátaink, ebéd gyanánt, kiránduláskor, előételként vagy első fogásként (igen a mi levesünk helyett).
A tésztasaláta előnyei között emelném ki, hogy gyorsan elkészíthető, felhasználhatjuk hozzá a kamrában, pincében, hűtőben, fagyasztóban megbújó alapanyagok nagy részét, előre elkészíthető, ugyanakkor egy tartalmas, melegítést nem igénylő a gyomrot nem terhelő fogás. Az alábbi recept egy egyszerű alapverzió amit ízlésének megfelelően mindenki tovább ízesíthet párolt, grillezett vagy nyers zöldségekkel.
Előkészítési idő: | 15 perc |
Főzési idő: | 20 perc |
Típus: | saláták |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
400 g farfalle (vagy penne, fusilli) tészta
320 g tonhal konzerv (olajos vagy natúr)
1 kis fej vöröshagyma
100 g kimagozott olívabogyó
8-10 szem koktélparadicsom
5 evőkanál olívaolaj
40 g szardellakrém
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
1 peperoncino paprika
só
Elkészítése
- Lobogó, enyhén sós vízben a tésztát megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük majd egy salátás tálba helyezzük.
- Az apróra vágott hagymát 3 evőkanál olívaolajjal egy serpenyőbe tesszük és 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott peperoncino paprikát és további 2-3 percig sütjük alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett.
- A hagymás alaphoz hozzákeverjük a lecsöpögtetett és villával összetört tonhalat és 5-6 perc alatt összesütjük.
- A szardellapasztát 2 evőkanál olívaolajjal alaposan elkeverjük. Addig kell keverni, amíg homogén öntetet nem kapunk.
- A tésztát jól összekeverjük a tonhalas – hagymás raguval, a szardella mártással, a friss petrezselyemmel és az olívabogyóval.
- Az elkészült tésztasalátát 1-2 órára lefedve hűtőbe rakjuk és tálalás előtt apróra vágott paradicsommal díszítjük. ( A paradicsom megsavanyíthatja a salátát ezért nem szabad sokkal korábban hozzákeverni.)

0 Megjegyzések