Advertisement

Tönkölybúza saláta grillezett zöldségekkel

A recept neve olaszul: insalata di farro e verdure grigliate
Insalata di farro
Az eredetileg Irak, Irán és Palesztina területén termesztett tönkölybúzát az ókori görögök honosították meg az Appennini-félszigeten. Ez a gabona mindamellett, hogy a táplálkozás alapvető nyersanyaga volt, használatos volt fizetőeszközként is,  valamint megtalálható volt a magánélet szertartásaiban. A római kori  patrícius esküvői szertartáson – la confarreatio - a jegyesek egymás között egy tönkölybúzából készült kenyeret – panis farreus - osztottak szét, amely a közös életük kezdetét szimbolizálta.
A tönkölybúza lágyszárú növény, a pázsitfűfélék családjába tartozik, kitűnően alkalmazkodott az európai éghajlathoz, szinte az egész kontinensen megterem. Olaszországban a legnagyobb termelője  Toszkána, ahol levesek és saláták készítésére használják. Tulajdonságát tekintve gazdag foszforban, káliumban, magnéziumban, A, B2, B3 vitaminban és aminosavakban ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú hiszen 100 grammja 350 kcal-t tartalmaz.
A tönkölybúza saláta gyorsan elkészíthető, gabonából és grillezett zöldségekből álló frissítő fogás, melyet az olaszok előszeretettel fogyasztanak hidegen a tengerparton vagy egy piknik keretében, de akár egytálételként vagy első főételként is. 
  
 
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő:           40 perc
Típus:                 saláták
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

200 g tönkölybúza
2 db cukkini
1 db kisebb padlizsán
1 db kisebb piros kaliforniai paprika
1 db kisebb sárga kaliforniai paprika
10-12 szem koktélparadicsom
1 evőkanál mustár
5 evőkanál olívaolaj
5-6 levél friss bazsalikom
10-12 szem magozott olívabogyó
1 kis marék rucola
2 db virsli  vagy 10 dkg felkockázott sajt vagy 10 dkg grillezett csirkemell (fakultatív)

Elkészítése

  1. Lobogó, enyhén sós vízben a tönkölybúzát 40 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük és egy tálba helyezzük.
  2. A cukkinit, a padlizsánt, a kaliforniai paprikát megmossuk és apró kockára vagy julienne-re vágjuk, majd két három evőkanál olívaolajon, közepes tűzön 8-10 perc alatt ropogósra sütjük.
  3. A paradicsomot, olívabogyót három- négyfelé vágjuk, a virslit  felkarikázzuk.
  4. A leszűrt tönkölybúzához hozzákeverjük a grillezett zöldséget, a paradicsomot, az olívabogyót, a virslit, a rucolát, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal elkevert mustárral jól összekeverjük és 30-40 perc pihentetés után tálaljuk.
Insalata di farro

Felhasznált szakirodalom:
Wikipédia

Prodotti Tipici Toscani

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések