A recept neve olaszul: lonza al forno con i fichi
Egy különleges töltelék , fehérbor, sütés alatt a konyhát betöltő illatok és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot , míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.
Előkészítési idő: | 40 perc |
Sütési idő: | 1 óra + 2 óra pihenés |
Típus: | főétel, sertés |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott sertéskaraj
20 db aszalt füge
8 db friss füge (fakultatív)
100 g füstölt húsos szalonna, vékony szeletekre vágva
3-4 ág friss kakukkfű vagy 1-2 kávéskanál szárított
1 ág rozmaring
5 dl száraz fehérbor
50 g vaj
6 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- A karajt egy tálba tesszük megöntözzük a borral megszórjuk a kakukkfű felével és a rozmaringgal, majd lefedve legalább 2 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
- Az aszalt fügéket kettévágjuk és belsejüket kikaparjuk (ha nagyon száraz lenne a füge érdemes 30-40 percre langyos vízbe beáztatni). A fügék húsát egy tálba tesszük, jól elkeverjük a vajjal és az apróra vágott kakukkfűvel (1 ág vagy fél kávéskanál).
- A karajt kivesszük a boros pácból és egy éles kés segítségével közepébe egy 3-4 cm széles lyukat vágunk, melyet megtöltünk a fügés töltelékkel.
- A húst befedjük a szalonna szeletekkel, majd egy spárgával átkötözzük, hogy a sütés alatt megtartsa a formáját (ha van friss rozmaring águnk azzal is érdemes megtűzdelni).
- 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. A sütés alatt a húst 10 -15 percenként megforgatjuk és meglocsoljuk boros hússzafttal.
- A friss fügéket félbe vágva a sütési idő utolsó 15 percében kell a hús mellé helyezni.
0 Megjegyzések