Advertisement

Fügével töltött sertéskaraj

A recept neve olaszul: lonza al forno con i fichi
lonza al forno con i fichi
Egy különleges töltelék , fehérbor,  sütés alatt a konyhát betöltő illatok és a végeredmény magáért beszél. A füge édes íze kellemes kontrasztot , míg a rozmaring, kakukkfű frissességet ad ennek a sültnek. Elkészítése egyszerű, egyedül az aszalt füge megpucolása emberpróbáló feladat, de akinek ez sikerül a végeredményben nem fog csalódni.
 
Előkészítési idő: 40 perc
Sütési idő:           1 óra + 2 óra pihenés
Típus:                 főétel, sertés
Nehézségi fok:     közepes
 
Hozzávalók 4 személyre:

1 kg kicsontozott sertéskaraj
20 db aszalt füge
8 db friss füge (fakultatív)
100 g füstölt húsos szalonna, vékony szeletekre vágva
3-4 ág friss kakukkfű vagy 1-2 kávéskanál szárított
1 ág rozmaring
5 dl száraz fehérbor
50 g vaj
6 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítése

  1. A karajt egy tálba tesszük megöntözzük a borral megszórjuk a kakukkfű felével és a rozmaringgal, majd lefedve legalább 2 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
  2. Az aszalt fügéket kettévágjuk és belsejüket kikaparjuk (ha nagyon száraz lenne a füge érdemes 30-40 percre langyos vízbe beáztatni). A fügék húsát egy tálba tesszük, jól elkeverjük a vajjal és az apróra vágott kakukkfűvel (1 ág vagy fél kávéskanál).
  3. A karajt kivesszük a boros pácból és egy éles kés segítségével közepébe egy 3-4 cm széles lyukat vágunk, melyet megtöltünk a fügés töltelékkel.
  4. A húst befedjük a szalonna szeletekkel, majd egy spárgával átkötözzük, hogy a sütés alatt megtartsa a formáját (ha van friss rozmaring águnk azzal is érdemes megtűzdelni).
  5. A karajt egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a maradék kakukkfűvel és megöntözzük 2,5 – 3 dl borral.

    lonza al forno con i fichi
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. A sütés alatt a húst 10 -15 percenként megforgatjuk és meglocsoljuk boros hússzafttal.
  7. A friss fügéket félbe vágva a sütési idő utolsó 15 percében kell a hús mellé helyezni.
  8. A megsült pecsenyét alufóliával két rétegben letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk tálalás előtt. 

    lonza al forno con i fichi

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések