Advertisement

Rizottó sütőtökkel

A recept neve olaszul: risotto alla zucca

risotto alla zucca


A sütőtökös rizottó az egyik legtradicionálisabb észak – olaszországi azon belül is lombardiai étel. Kétség nélkül állíthatom, hogy a nem túl komplikált elkészítési mód ellenére egy igen finom, ízletes őszi- téli fogással állunk szembe.
Sütőtökös rizottó létrejöttét – számos más sütőtökös ételhez hasonlóan leegyszerűsítve a szegénység szülte, hiszen a tök a szegények és a földművesek eledele volt onnantól kezdve, hogy a paradicsommal és a burgonyával együtt megérkezett Amerikából.
 
Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 40 perc (rizottó 20 perc, tök 15-20 perc)
Típus: rizottók, Lombard ételek
Nehézségi fok: alacsony


Hozzávalók 4 személyre:

360 g rizs (lehetőleg rizottóhoz való: Carnaroli , Arborio, Vialone nano)
300 g tisztított sütőtök
800 ml zöldségleves alap
400 g paradicsompüré
1 kis fej hagyma
20-30 g vaj
0,5 dl száraz fehérbor

3-4 evőkanál reszelt parmezán sajt

2 evőkanál olívaolaj



Elkészítése

  1. Ha nincs zöldségleves alapunk akkor 1 liter vízbe lassú tűzön 1 óra alatt főzzünk meg 1 fej zellert, 1-2 szál sárgarépát, 1 krumplit és 1 fej vöröshagymát vagy vegyük igénybe a húsleveskocka segítségét.
  2. A sütőtököt apró kockára vágjuk és egy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon megpirítjuk, majd megsózzuk és lefedve lassú tűzön készre sütjük. Ha szükséges egy kevés vízzel megöntözhetjük. A megsült tök felét leturmixoljuk.
  3. Egy másik edényben a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk.
  4. A hagymás alaphoz hozzákeverjük a rizst és addig pirítjuk amíg a rizs a vajat magába nem szívja magába (2-3 perc).
  5. Ekkor  megöntözzük fehérborral és hagyjuk, hogy a bor elpárologjon.
  6. Sózzuk, majd merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a zöldséglevest. Mindig annyi levest adjunk hozzá, hogy a rizst éppen ellepje, és lassú tűzön, kevergetve tovább főzzük. Vigyázzunk arra, hogy soha ne hagyjuk kiszáradni a rizottónkat.
  7. A főzési idő felénél – kb. 9-10 perc elteltével- hozzákeverjük a sütőtök pürét valamint a sütőtök darabokat és tovább főzzük (zöldséglével folyamatosan öntözve).
  8. Amikor  a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a parmezán sajtot és 5-6 percig lefedve pihentetjük, majd tálaljuk.

Risotto alla zucca

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések