Advertisement

Branzino (tengeri süllő) sókemencében sütve

A recept neve olaszul: branzino in crosta di sale
halételek
Könnyen elkészíthető tengeri halétel, melyben a halat felvert tojásfehérjével elkevert fűszerezett tengeri sóval borítjuk be, majd megsütjük.
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő:           40 perc
Típus:                 halételek
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 2 személyre:

800 g branzino (jobb ha egy nagyobb halat veszünk mert könnyebb szervírozni)
2 kis ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma
2 kg só
1-2 kanál olívaolaj 
Elkészítése

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A halat megmossuk, belsőségeit eltávolítjuk, megtisztítjuk. A külső pikkelyt nem szükséges eltávolítani, mert tapasztalatom szerint, ha rajta hagyjuk sütés után könnyebb eltávolítani a hal bőrét.
  3. A hal hasüregét enyhén megkenjük olívaolajjal, majd megsózzuk és belehelyezzük a rozmaringot valamint a szeletekre vágott fokhagymát.
  4. Öntsük a tepsibe a só felét (legalább 1,5 - 2 cm vastag legyen) , simítsuk el és spricceljük meg egy kevés vízzel, ez segíti majd a megfelelő só "kemence" kialakulását.
  5. Fektessük rá a sóágyra a halat, halakat (ha több halat sütünk, figyeljünk arra, hogy a halak ne érjenek össze), ha szeretjük szórjuk meg frissen vágott rozmaring, zsálya, fokhagyma keverékéve
    Halételek, hal sütés
  6. Fedjük be a halat a só másik felével, majd a só tetejét ismét spricceljük meg vízzel.
  7. A halat sütőbe tesszük és 40 perc alatt készre sütjük.
  8. Fedjük be a halat a só másik felével, majd a só tetejét ismét spricceljük meg vízzel.
  9. A halat sütőbe tesszük és 40 perc alatt készre sütjük.
    helételek
  10. A sütési idő végeztével a sós bundára gyengéd ütést mérünk (akár egy kisebb kalapáccsal), a halról óvatosan lekapargatjuk a felesleges sót, bőrét eltávolítjuk és már szervírozzuk is. 
  11. A sütési idő végeztével a sós bundára gyengéd ütést mérünk (akár egy kisebb kalapáccsal), a halról óvatosan lekapargatjuk a felesleges sót, bőrét eltávolítjuk és már szervírozzuk is. 
    halételek
  • Javaslatok:

    A sóba keverhetünk apróra vágott fűszereket: kakukkfüvet, zsályát, fokhagymát, rozmaringot
    A halat szervírozhatjuk csak egy kevés olajjal és citrommal meglocsolva, de készíthetünk hozzá egy egyszerű petrezselymes öntetet is. Öntet: egy jó nagy csokor petrezselymet vagy bazsalikomot apróra vágunk, és elkeverjük annyi olívaolajjal, hogy egy kellemesen folyós öntetet kapjunk.
    Sütési idő: 1 800 g-os hal esetében 40 perc, két kisebb 300-400 g-os hal esetében a sütési idő 35 perc, továbbá minden hozzáadott kisebb branzino esetén a sütési időt 5 perccel növeljük
    Vannak akik azt a sütési technikát alkalmazzák, hogy a hal szemét nem fedik be sóval és a halat addig sütik míg szeme keménnyé válik. 
  • Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések