Advertisement

Sárgabarackos flan avagy barackos sült krém


A recept neve olaszul: flan di albicocche

Gasztrotörténelem, olasz édességek
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő:           60 perc
Típus:                 édesség (kanalas)
Nehézségi fok:     közepes
  

Egy kis történelem 

A flan vagy a puding szerű krémek megalkotói az ókori rómaiak voltak. A rómaiak a tojástermelő baromfitartás meghonosításával a tojást már ételek sűrítésére és krémek készítésére is használni kezdték.  A görögöktől kölcsön vett ötlettel a tojást tejjel vagy tejszínnel kombinálták és lassú tűzön főzve sűrű krémet készítettek, ezzel megalkotva annak a receptnek az ősét amelyet most flanként ismerünk (illetve népes leszármazottjai mint: cream caramell, cream brulle, panna cotta, stb.) A flan eredetileg egy ízletes, fűszeres, de nem édes fogás volt, de elkészítették a mézzel édesített változata is.
A római hódítással együtt a flan is elindult saját hódító útjára. Mind az édes mind a sós változata ige népszerű fogás volt a középkorban, melyet különösen a böjti időszakban fogyasztottak szívesen. Készítették mandulával, fahéjjal és cukorral, sajttal, túróval, spenóttal, hallal, hogy csak a népszerűbb változatokat említsem. Bartholomaeus Platina 1474-ben megjelent De honesta voluptate et valetudine ("Az őszinte élvezetekről és az egészségről)  című szakácskönyvében (valószínűleg ez volt az első nyomtatott szakácskönyv) a flant mint igen egészséges ételt ajánlotta. Azon felül, hogy tápláló fogás, azt tartották róla, hogy nyugtató hatása van a mellkasra, segít a veséknek és a májnak, növeli a termékenységet és megszüntet  jó néhány húgyúti problémát.

Érdekességként a flannak számos igen népszerű származéka is lett. Az angolok az eredeti receptet kiegészítették egy tészta héjjal is. Vékony vajas -omlós tésztával  kibélelnek egy tortaformát és ebbe kerül legtöbbször mogyoróval vagy gyümölccsel ízesített krém.

Spanyolországban a flan egy édes krémmé, pudinggá vált, amit karamellizált cukorral készítettek. Ehhez a mór konyha még hozzáadta a citromot és a mandulát, ami a spanyol flan nélkülözhetetlen komponensévé  vált.
Franciaországban a flan egy édes puding, amelyet sütőben sütnek és edényben vagy az edényből kiborítva szervíroznak. Esetenként a puding készítésére használt tortaformát egy vajas leveles tésztával bélelik ki (pl.: párizsi flan) így készítve egy még tartalmasabb desszertet.

A flan szó a latin flado-ból származik, aminek a fő jelentése sodó, puding volt. Ebből a latin gyökérből származik a középkori angol flaton majd flawn amely végezetül a flan szóvá alakult.
A történelmi áttekintés után nézzük meg, hogyan is készül a flan barackos változata.

Hozzávalók 4 személyre:

5 db tojás
8 db sárgabarack vagy őszibarack
6 dl tej
2 dl tejszín
80 g kukoricakeményítő (vagy burgonyakeményítő)
120 g cukor
50g fenyőmag vagy mandula
vaj


Az elkészítés lépései

  1. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, majd a keményítőt is hozzáadva addig keverjük míg homogén masszát nem kapunk.
  2. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, majd a tejszínt és lassú tűzön addig főzzük míg a krém besűrűsödik.
  3. A krémet hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a sárgabarack szeleteket.
  4. A sárgabarackos krémet kivajazott fém kuglóf vagy torta formába (vagy egy kisebb tepsibe) öntjük és 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
  5. Ekkor a flan tetejét megszórjuk fenyőmaggal vagy apróra vágott mandulával és további 5 percig sütjük. (az utolsó 2-3 percre érdemes bekapcsolni a grillt is)
  6. Langyosan vagy szobahőmérsékleten szervírozzuk.

Gasztrotörténelem, olasz édességek

Felhasznált források
http://flan.holidaycook.com/history.shtml
http://www.foodtimeline.org/foodpuddings.html#flan

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések