Advertisement

Kalmár ragus tészta

Calamarata

Nápolyi tésztaétel a calamarata. Elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns, paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.

Kalmárból, gyűrű formájú tésztából készülő olasz tészta.


Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           40-50 perc
Típus:                 tészták
Nehézségi fok:      közepes
  

Hozzávalók 4 személyre: 


1 gerezd fokhagyma
600 g kalmár (aki nem szeretne a hús pucolásával, tisztításával vesződni legjobb ha karikára felszeletelt formában vásárolja meg)
4 evőkanál olívaolaj
400 g calamarata tészta vagy bármilyen, ízlésünknek megfelelő tészta
1 csilipaprika
300 g koktélparadicsom
1 dl fehérbor
só -bors ízlés szerint
friss, apróra vágott petrezselyem


Nagy, gyűrű formájú száraztészta, lisztből és vízből készül. Tojást nem tartalmaz.


Tipp

Az igazi calamarata tészta finomra őrölt sárgás színű durum lisztből és vízből készül. Tojást nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Jó választás, kalmárból, rákokból, polipból vagy kagylókból készülő fogásokhoz. 


 Elkészítése


   1.  A kalmárhúst megtisztítjuk. Ha kalmárkarikákat vásároltunk elég tiszta vízzel átmosni, majd a felesleges vizet egy papírkendő segítségével leitatni róla.
   2. Ha egész kalmárokat vásároltunk, akkor a következőképpen járjunk el. A kalmár fejét (ahol a csápok és a szem van) kezünkkel egy erős mozdulattal meghúzva leválasztjuk a testéről, így a fejjel együtt a zsigerek nagy részét is eltávolítjuk. Két ujjunkkal benyúlunk a zsákba és kihúzzuk a gerinchúrt (hosszú, áttetsző, szálkaszerű csont). Könnyed mozdulattal lehúzzuk a kalmár lilás bőrét, majd a testét kívül-belül tiszta vízzel átöblítjük, ha a testüregben még lenne bármilyen belsőség azt eltávolítjuk. A fejrészt a szem alatt elvágjuk, majd a szem és zsiger részt kidobjuk.
   3. A megmaradt fejrész közepén, amely tulajdonképpen már csak a csápokból áll, megkeressük a szájat (feketés színű) és két ujjunkkal erősen megnyomva a fejrész szélét könnyen eltávolítjuk (egy borsónyi - borsszemnyi gombóc fog eltávozni)
   4. A csápokat is átmossuk vízzel és az esetleges lila bőrt eltávolítjuk. Mindezek végeztével a kalmárhúst felkarikázzuk
   5. Serpenyőbe öntjük az olajat, majd belekeverjük az apróra zúzott fokhagymát, az apróra vágott csilipaprikát, és a felszeletelt kalmárhúst.
   6. Mérsékelt tűzön pirítjuk néhány percig, majd megöntözzük a fehérborral.
   7. Amikor a bor már elpárolgott hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 15-25 perc alatt készre pároljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk.
   8. A tésztát sós vízben kifőzzük. Ha javasolhatom, hagyjuk roppanósra (al dente), azaz 2-3 perccel korábban szűrjük le, mint a javasolt főzési idő. A tésztát hozzákeverjük a kész raguhoz, majd megöntözzük egy-két merőkanálnyi főzőlével és 2-3 perc alatt összerottyantjuk.  Végezetül megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk.

Tipp

Kalmártisztítás fényképes bemutató: Pesce in cucina

Kalmártisztítás videón: Ilpescatoreonline


  Kalmárból, gyűrű formájú tésztából, paradicsomból készülő tészta.
  Megjegyzés küldése

  0 Megjegyzések