Advertisement

Calamarata (kalmár ragus tészta)

A recept neve olaszul: calamarata


Nápolyi ételek
A calamarata egy  nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik össze melynek formája gyűrűre, azaz a felszeletelt kalmárhúsra emlékeztet.

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő:           40-50 perc
Típus:                 tészták
Nehézségi fok:      közepes
 
Hozzávalók 4 személyre:

1 gerezd fokhagyma
600 g kalmár (aki nem szeretne a hús pucolásával tisztításával vesződni legjobb ha karikára felszeletelt formában vásárolja meg)
4 evőkanál olívaolaj
400 g calamarata tészta vagy bármilyen egyéb ízlésünknek megfelelő tészta
1 peperoncino paprika
300 g koktélparadicsom
1 dl fehérbor
só -bors ízlés szerint
friss, apróra vágott petrezselyem

 Elkészítése

 1. A kalmárhúst megtisztítjuk
  • Ha kalmárkarikákat vásároltunk elég tiszta vízzel átmosni, majd a felesleges vizet egy papírkendő segítségével leitatni róla.
  • Ha egész kalmárokat vásároltunk akkor a következőképpen tisztítsuk meg
  • A kalmár fejét (ahol a csápok és a szem van) kezünkkel egy erős mozdulattal meghúzva leválasztjuk a testéről (ez olyan mint egy zsák) így a fejjel együtt a zsigerek nagy része is eltávolítható.
  • Két ujjunkkal benyúlunk a zsákba és kihúzzuk a gerinchúrt (hosszú, áttetsző csont darab).
  • Könnyed mozdulattal lehúzzuk a kalmár lilás bőrét, majd a testét kívül-belül tiszta vízzel átöblítjük, ha a testüregben még lenne bármilyen belsőség azt eltávolítjuk.
  • A fejrészt a szem alatt elvágjuk (szem - zsiger részt kidobjuk).
  • A megmaradt fejrész közepén, amely tulajdonképpen már csak a csápokból áll, megkeressük a szájat (feketés színű) és két ujjunkkal erősen megnyomva a fejrész szélét könnyen eltávolítjuk (egy borsónyi - babszemnyi gombóc fog eltávozni)
  • A csápokat is átmossuk vízzel és az esetleges lila bőrt eltávolítjuk.
  • Mindezek végeztével a kalmárhúst felkarikázzuk(kalmártisztítás videó:http://www.italianfoodnet.com/ita/video/come-pulire-i-calamari; kalmár tisztítás fényképes bemutató: http://www.passionepesce.it/ricette/pulire-i-calamari-o-totani/)
 2. Serpenyőbe öntjük az olajat, majd belekeverjük az apróra zúzott fokhagymát, az apróra vágott peperoncino paprikát, és a felszeletelt kalmárhúst.
 3. Mérsékelt tűzön pirítjuk néhány percig, majd megöntözzük a fehérborral.
 4. Amikor a bor már elpárolgott hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 15-25 perc alatt készre pároljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk.
 5. A tésztát sós vízben kifőzzük, hozzákeverjük a kész raguhoz, majd megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és már tálaljuk is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések