A calamarata egy nápolyi tészta étel. A fogás elkészítésekor a

Előkészítési idő: | 30 perc |
Főzési idő: | 40-50 perc |
Típus: | tészták |
Nehézségi fok: | közepes |
Hozzávalók 4 személyre:
1 gerezd fokhagyma
600 g kalmár (aki nem szeretne a hús pucolásával tisztításával vesződni legjobb ha karikára felszeletelt formában vásárolja meg)4 evőkanál olívaolaj
400 g calamarata tészta vagy bármilyen egyéb ízlésünknek megfelelő tészta
1 peperoncino paprika
300 g koktélparadicsom
1 dl fehérbor
só -bors ízlés szerint
friss, apróra vágott petrezselyem
- A kalmárhúst megtisztítjuk
- Ha kalmárkarikákat vásároltunk elég tiszta vízzel átmosni, majd a felesleges vizet egy papírkendő segítségével leitatni róla.
- Ha egész kalmárokat vásároltunk akkor a következőképpen tisztítsuk meg
- Két ujjunkkal benyúlunk a zsákba és kihúzzuk a gerinchúrt (hosszú, áttetsző csont darab).
- Könnyed mozdulattal lehúzzuk a kalmár lilás bőrét, majd a testét kívül-belül tiszta vízzel átöblítjük, ha a testüregben még lenne bármilyen belsőség azt eltávolítjuk.
- A fejrészt a szem alatt elvágjuk (szem - zsiger részt kidobjuk).
- A megmaradt fejrész közepén, amely tulajdonképpen már csak a csápokból áll, megkeressük a szájat (feketés színű) és két ujjunkkal erősen megnyomva a fejrész szélét könnyen eltávolítjuk (egy borsónyi - babszemnyi gombóc fog eltávozni)
- A csápokat is átmossuk vízzel és az esetleges lila bőrt eltávolítjuk.
- Mindezek végeztével a kalmárhúst felkarikázzuk(kalmártisztítás videó:http://www.italianfoodnet.com/ita/video/come-pulire-i-calamari; kalmár tisztítás fényképes bemutató: http://www.passionepesce.it/ricette/pulire-i-calamari-o-totani/)
-
- Serpenyőbe öntjük az olajat, majd belekeverjük az apróra zúzott fokhagymát, az apróra vágott peperoncino paprikát, és a felszeletelt kalmárhúst.
- Mérsékelt tűzön pirítjuk néhány percig, majd megöntözzük a fehérborral.
- Amikor a bor már elpárolgott hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 15-25 perc alatt készre pároljuk. Ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk.
- A tésztát sós vízben kifőzzük, hozzákeverjük a kész raguhoz, majd megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és már tálaljuk is.
0 Megjegyzések