Advertisement

Pizza és etikett

Késsel - villával vagy kézzel? Borral vagy sörrel?

A pizza ez egyik legnépszerűbb étel a világon, amit ehetünk ebédre, vacsorára főfogásként vagy egy-egy szeletet bekapva gyors éhségcsillapítóként, de apró falatokra vágva megtaláljuk borkorcsolyaként, valamint fingerfoodként is. Ez utóbbi esetben inkább apró 2-3 cm körátmérőjű darabokat sütnek, így könnyen fogyasztható.
Pizza, Íz és itália, izesitalia


A hajdani étkezési etikett előírások szerint a pizzát informális és formális alkalmakkor is csak szigorúan késsel - villával lehetett enni. Napjainkra azonban megváltozott ez a szabály, amire a szigorú brit étkezési etikett a Debrett is rámutat a "finger food" típusú ételekkel foglalkozó fejezetében.  Ezek szerint a kézzel evés már nem lehet tabu kérdése olyan ételek esetében mint a pizza vagy a calzoni (sós vagy édes kenyér /  pizza tésztából készült töltött tészta batyu, leginkább egy félbehajtott pizzára hasonlít), amennyiben a következő megkötéseket betartjuk.

A pizza evés etikettje
Étkezési etikett
  1. A pizzát csak abban az esetben megengedett kézzel enni, ha előre felvágva szervírozzák vagy pizza szeletet vásároltunk. Minden egyéb alkalommal, amikor tányéron kerül szervírozásra késsel, villával kell elfogyasztani.
  2. A pizzát tányéron, mégpedig pizza tányéron fogyasztjuk, melyről nem lógnak le a tésztadarabok, nem csúszkál rajta a tészta. A papírdobozt lehetőség szerint csak nagy magányunkba használjuk.
  3. Amennyiben a pizzát mi szeleteljük ehhez kést vagy a pizza vágására való eszközt kell használnunk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések