Advertisement

Füstölt sajtos, sonkás rizottó

A recept neve olaszul: risotto affumicato
Trentinoi ételspecialitások
A füstölt sajttal és sonkával vagy szalonnával készített rizottó Olaszország Alto Adige (Bolzano) régiójának egyik specialitása, ahol a füstöléses eljárással készített élelmiszerek nagy hagyományra tekintenek vissza. Ezek közül külön érdemes kiemelni a scamorza sajtot és a specket (füstölt sonka).
Trentino - Alto Adige Olaszország egyik tartománya melynek székhelye Trento és közel 1.046.800 lakossal rendelkezik. Maga a tartomány két autonóm körzetre oszlik Trentora és Bolzanóra, mely utóbbiban jelentős számú német nemzetiség él.
Trentino - Alto Adige A Trentino - Alto Adige gasztronómiája évszázados hagyományokkal rendelkezik és rendkívül változatos. A két régió, Bolzano és Trento ételei között jelentős különbséget tapasztalhatunk. Bolzano területén jól lehet érezni az osztrák konyha hatását (osztrák - magyar konyha), mely a füstölt szalámik készítése reprezentál a legjobban. De itt megtalálhatjuk a gulyást, a rétest, a krumpliból, káposztából készölt fogásokat, a knédlit és a galuskát is. Ezzel szemben a trentoi rész konyhájára Velence gyakorolt jelentős hatást. Itt sok kukoricadarából (polentából), halból (édesvízi halból is), tenger gyümölcsiből, valamint rizsből készült fogással találkozhatunk.

A füstölt sajtos rizottó a legtöbb rizottóhoz hasonlóan igen gyorsan elkészíthető, viszonylag szerény mennyiségű konyhai nyersanyagból, mivel rizsen, olajon, füstölt sajton, húsos szalonnán és némi húslevesen kívül nem lesz másra szükségünk.

Előkészítési idő:  15 perc
Főzési idő:           30 perc
Típus:                  rizottó (primo piatto = első fogás Olaszországban)
Nehézségi fok:     alacsony


Hozzávalók 4 személyre:

1l húsleves alap
320 g rizs
1 kis fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
20 g vaj
50 g húsos füstült szalonna vagy sonka
100 g füstölt scamorza vagy füstölt karaván sajt vagy parenyica
só, bors ízlés szerint


Elkészítése:

  1. A hagymát apróra vágjuk és a két evőkanál olajon megolvasztott vajban 2-3 perc alatt üvegesre pirítjuk.
  2. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát vagy szalonnát és közepes tűzön addig sütögetjük folyamatos kevergetés mellett míg a sonka kellemesen meg nem pirul. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe.Trentino gasztronómiája
  3.  A sonkás- hagymás alaphoz hozzáöntjük a rizst és kevergetve addig pirítjuk, amíg a rizs fel nem szívta a az olajos - vajas alapot.Trentino gasztronómiája
  4. Ekkor hozzáöntünk 2-3 evőkanál húslevest. A rizottót időnként megkavarva lassú tűzön 15 -20 percig főzzük folyamatosan adagolva hozzá a húslevest. Mindig akkor adjunk hozzá egy újabb merőkanállal, amikor a rizs már - már szárazzá nem válna.
  5.  A főzési idő elteltével a rizottóhoz hozzákeverjük az apróra vágott füstölt sajtot, valamint egy evőkanál húslevest, sózzuk, borsozzuk és 4-5 perc alatt készre főzzük. A rizottó akkor van kész amikor a tetejéről már elfőtt a felesleges vízmennyiség, de az étel a sajttól és a húslevestől még kellemesen lágy állagú.
    Trentinoi gasztronómia

  • 3-5 perc pihentetés után tálaljuk. Hűtőben 1-2 napig eltartható.

  • Felhasznál forrás:

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések