Advertisement

Lasagne tenger gyümölcseivel

A recept neve olaszul: lasagne ai frutti di mare

Olasz gasztrokultúra: frutti di mareA tengerhez közel levő olasz településeken előszeretettel készítik a lasagne tenger gyümölcseivel töltött változatát, melybe különböző halakat, rákokat kagylókat tesznek, ízesítik friss paradicsommal, petrezselyemmel és megöntözik besamelmártással. A bolognai lasagnéhoz (húsos, vörösboros, paradicsomos) képest sokkal könnyedebb, kevésbé laktató tésztaféle mert a tészta közzé kevesebb tölteléket raknak a kagylók, halak intenzív íze következtében. Egy könnyű fehérbor kíséretében kitűnő egytálétel lehet télen - nyáron egyaránt.

Előkészítési idő: 60 perc 
Sütési idő:           50 perc
Típus:                  tészták, egytálételek
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 4 személyre:

250 g friss lasagne tészta (15 lap) vagy egy doboz száraztészta
600 g tisztított tenger gyümölcsei (vegyesen, ízlésünknek megfelelően tegyünk bele garnélarákot, kagylót, tengeri halat, kalmárt, apró polipot)
400 g koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
1 csokor apróra vágott friss petrezselyem
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
500 ml besamelmártás
só, bors ízlés szerint


Elkészítése

  1. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a két gerezd fokhagymát, majd amikor aranyszínűvé válik a kalmárt és apró polipokat (ha használunk) és egy kevés vizet hozzáadva lefedve 10-15 percig pároljuk. (Mind a kalmárnak, mind a polipnak a kagylóhoz, rákhoz képest hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon, ezért kell először mindig ezeket a serpenyőnkbe rakni.)
  2. Hozzárakjuk a többi tengeri nyersanyagot -rák, kagyló, apróra kockázott hal-, 2-3 perc alatt összepirítjuk, majd megöntözzük a fehérborral és sózzuk, borsozzuk.
  3. Közepes tűzön addig főzzük még a bor elpárolódik. Ezt követően hozzáadjuk a félbe vágott koktélparadicsomokat, friss petrezselymet 2 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.Olasz gasztrokultúra: frutti di mare
  4. Egy 25-30 cm nagyságú tepsit kivajazunk. A tepsi aljára egy sor tésztát helyezzünk erre rátesszük a besamelmártás egyötödét, majd a mártásra a tenger gyümölcsei ragu egynegyed részét. Ezt lefedjük tésztával és megismételjük a tevékenységet még háromszor.
  5. Az utolsó sor tésztát már csak besamelmártással kenjük meg, ezt meghintjük 2-3 evőkanál zsemlemorzsával és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
  6. Egy 25-30 cm nagyságú tepsit kivajazunk. A tepsi aljára egy sor tésztát helyezzünk erre rátesszük a besamelmártás egyötödét, majd a mártásra a tenger gyümölcsei ragu egynegyed részét. Ezt lefedjük tésztával és megismételjük a tevékenységet még háromszor.
  7. Az utolsó sor tésztát már csak besamelmártással kenjük meg, ezt meghintjük 2-3 evőkanál zsemlemorzsával és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Olasz tésztaételek: frutti di mare
Javaslat száraztésztát használóknak
Felhasználás előtt a tésztát érdemes laponként enyhén sós vízben 2-3 percig előfőzni, mert így elkerülhető, hogy a lasagne a sütés alatt kiszáradjon.
Amennyiben a tésztát főzés nélkül használnánk fel, 2-3 dl-rel több besamelmártással öntözzük meg és a sütési időt is növeljük 30 percről 60 percre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések