Advertisement

Brisè tészta alaprecept

A recept neve olaszul: pasta brisè

   Brisé

 

 

A brisè egy francia eredetű tészta, melyet vajból - lisztből, egy csipetnyi sóból és vízből készítenek. Édes és sós piték, borkorcsolyák készítésére használják. Talán ezek közül a legismertebb a Quiche Lorreine, ami nem más mint egy húsos szalonnából, tejszínből, tojásból és sajtból készülő francia sós pite. A tészta  semleges ízű, ugyanakkor ropogós és omlós.  Cukor, fűszerek, kakaó vagy aromák hozzáadásával a tésztának is karakteres ízt adhatunk.

Mit jelent a brisè?
A brisè név a tészta készítési technikájából ered. Először  a vajat morzsoljuk el (briser = tör, zúz) a liszttel és ezt addig kell végeznünk, míg egy homokszerűen  pergő elegyet nem kapunk.

Elkészítési idő: 15 perc  + 40 perc pihentetés
Sütési idő:           15 perc
Típus:                 alap tészta édes és sós süteményekhez
Nehézségi fok:     könnyű
 
Hozzávalók 4 személyre:  

200 g liszt vagy gluténmentes liszt 
100 g vaj
70 ml hideg víz
1 csipet só


Elkészítése

      1. A lisztet a hideg vajjal (hűtő hideg) és sóval elmorzsoljuk.
      2. Hozzáadjuk a hideg vizet és néhány határozott mozdulattal addig gyúrjuk amíg homogén tésztát nem kapunk. A tésztát lehetőség szerint hideg felületen - üvegen, márványon, fémen - kell gyúrni, mert a felmelegedő vajtól könnyen ragacsossá válik. Ha az utóbbi megtörténne, néhány percre tegyük a tésztát hűtőbe és csak ezt követően folytassuk a gyúrást.
      3. Az elkészült tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 40-60 percig pihentessük a hűtőben. Akár egy éjszakát is a hűtőben hagyhatjuk, így még finomabb lesz.             
                       
             Brise tészta

         

           
Tanácsok
  • A brisè tésztát mindig hideg vajból kell készíteni, mert így tudjuk elkerülni azt, hogy a sütőben gyorsan megolvadó vajtól a tészta keménnyé váljon.
  • Meleg, nyári időszakban érdemes hideg hűtőben 30- 40 percig pihentetett nyújtófát használni. Így el tudjuk kerülni, hogy a vaj gyors megolvadását.
  • A tészta készíthető gluténmentes lisztből, illetve normál liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből is.

 

Tipp: vegánok vagy laktózérzékenységben szenvedők a vajat 50 g jó minőségű növényi olajjal helyettesítsék.

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések