A brisè tészta
alapvetően egy francia vajból - lisztből, egy csipetnyi sóból és vízből készült
tészta, amelyet édes és sós piték, borkorcsolyák készítésére egyaránt
használnak. Talán a legismertebb ezek közül a Quiche Lorreine vagy a francia
almatorta. A tészta maga semleges ízű, ropogós, omlós, melynek cukor vagy
aromák hozzáadásával karakteres ízt is kölcsönözhetünk.
A brisè név a
tészta készítési technikájából ered, mely szerint először a vajat morzsoljuk el
(briser = tör, zúz) a liszttel addig amíg egy homokszerűen nem pergő elegyet
nem kapunk.
Elkészítési idő: 60 perc
Típus: alap tészta édes és sós
süteményekhezNehézségi fok: alacsony
Hozzávalók 4 személyre:
200 g liszt100 g vaj
70 ml hideg víz
1 csipet só
Elkészítése
1. Kézzel vagy
mixerrel a lisztet a hideg vajjal (hűtő hideg) és sóval elmorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a hideg
vizet és néhány határozott mozdulattal addig gyúrjuk amíg homogén tésztát nem
kapunk. A tésztát lehetőség szerint hideg felületen - üvegen, márványon, fémen
- kell gyúrni, mert a felmelegedő vajtól könnyen ragacsossá válik. Ha az utóbbi
megtörténne, néhány percre tegyük a tésztát hűtőbe és csak ezt követően
folytassuk a gyúrást.
3. A homogén,
összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpackba és legalább 40-60 percre tegyük be
a hűtőbe pihenni. A tészta még finomabb lesz ha egy éjszakát pihentetni.
Tanácsok
- A brisè tésztát mindig hideg vajból kell készíteni, mert így tudjuk elkerülni azt hogy a sütőben gyorsan megolvadó vajtól a tészta keménnyé váljon.
- Ennek a tésztafélének az elkészítéséhez a legideálisabb a 15-20 fokos szobahőmérséklet.
- Meleg, nyári időszakban a tésztát kinyújtásához érdemes hideg (hűtőben 30- 40 percig pihentetett) nyújtófát használni, így el tudjuk kerülni, hogy a vaj gyors megolvadását.
0 Megjegyzések