Advertisement

Brisè tészta alaprecept

A recept neve olaszul: pasta brisè

A brisè tészta alapvetően egy francia vajból - lisztből, egy csipetnyi sóból és vízből készült tészta, amelyet édes és sós piték, borkorcsolyák készítésére egyaránt használnak. Talán a legismertebb ezek közül a Quiche Lorreine vagy a francia almatorta. A tészta maga semleges ízű, ropogós, omlós, melynek cukor vagy aromák hozzáadásával karakteres ízt is kölcsönözhetünk.

A brisè név a tészta készítési technikájából ered, mely szerint először a vajat morzsoljuk el (briser = tör, zúz) a liszttel addig amíg egy homokszerűen nem pergő elegyet nem kapunk.

Elkészítési idő:    60 perc
Típus:                  alap tészta édes és sós süteményekhez
Nehézségi fok:     alacsony

Hozzávalók 4 személyre:
200 g liszt
100 g vaj
70 ml hideg víz
1 csipet só
Elkészítése

1.     Kézzel vagy mixerrel a lisztet a hideg vajjal (hűtő hideg) és sóval elmorzsoljuk.
2.    Hozzáadjuk a hideg vizet és néhány határozott mozdulattal addig gyúrjuk amíg homogén tésztát nem kapunk. A tésztát lehetőség szerint hideg felületen - üvegen, márványon, fémen - kell gyúrni, mert a felmelegedő vajtól könnyen ragacsossá válik. Ha az utóbbi megtörténne, néhány percre tegyük a tésztát hűtőbe és csak ezt követően folytassuk a gyúrást.
3.     A homogén, összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpackba és legalább 40-60 percre tegyük be a hűtőbe pihenni. A tészta még finomabb lesz ha egy éjszakát pihentetni.

Tanácsok
  • A brisè tésztát mindig hideg vajból kell készíteni, mert így tudjuk elkerülni azt hogy a sütőben gyorsan megolvadó vajtól a tészta keménnyé váljon.
  • Ennek a tésztafélének az elkészítéséhez a legideálisabb a 15-20 fokos szobahőmérséklet.
  • Meleg, nyári időszakban a tésztát kinyújtásához érdemes hideg (hűtőben 30- 40 percig pihentetett) nyújtófát használni, így el tudjuk kerülni, hogy a vaj gyors megolvadását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések