A recept neve olaszul: pasta brisè
A brisè egy francia eredetű tészta, melyet vajból - lisztből, egy csipetnyi sóból és vízből készítenek. Édes és sós piték, borkorcsolyák készítésére használják. Talán ezek közül a legismertebb a Quiche Lorreine, ami nem más mint egy húsos szalonnából, tejszínből, tojásból és sajtból készülő francia sós pite. A tészta semleges ízű, ugyanakkor ropogós és omlós. Cukor, fűszerek, kakaó vagy aromák hozzáadásával a tésztának is karakteres ízt adhatunk.
Mit jelent a brisè?A brisè név a tészta készítési technikájából ered. Először a vajat morzsoljuk el (briser = tör, zúz) a liszttel és ezt addig kell végeznünk, míg egy homokszerűen pergő elegyet nem kapunk.
Elkészítési idő: | 15 perc + 40 perc pihentetés |
Sütési idő: | 15 perc |
Típus: | alap tészta édes és sós süteményekhez |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése
- A lisztet a hideg vajjal (hűtő hideg) és sóval elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a hideg vizet és néhány határozott mozdulattal addig gyúrjuk amíg homogén tésztát nem kapunk. A tésztát lehetőség szerint hideg felületen - üvegen, márványon, fémen - kell gyúrni, mert a felmelegedő vajtól könnyen ragacsossá válik. Ha az utóbbi megtörténne, néhány percre tegyük a tésztát hűtőbe és csak ezt követően folytassuk a gyúrást.
- Az elkészült tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 40-60 percig pihentessük a hűtőben. Akár egy éjszakát is a hűtőben hagyhatjuk, így még finomabb lesz.
Tanácsok
- A brisè tésztát mindig hideg vajból kell készíteni, mert így tudjuk elkerülni azt, hogy a sütőben gyorsan megolvadó vajtól a tészta keménnyé váljon.
- Meleg, nyári időszakban érdemes hideg hűtőben 30- 40 percig pihentetett nyújtófát használni. Így el tudjuk kerülni, hogy a vaj gyors megolvadását.
- A tészta készíthető gluténmentes lisztből, illetve normál liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből is.
Tipp: vegánok vagy laktózérzékenységben szenvedők a vajat 50 g jó minőségű növényi olajjal helyettesítsék.
0 Megjegyzések