Advertisement

Mantovai almás mustár

A recept olasz elnevezése: mostarda mantovana

Mustár specialitásokAz almás mustár Mantova gasztronómiájának egyik specialitása és úgy tartják róla, hogy  méltó párja a francia dijoni mustárnak. Az almás mustár, amit nem egy ördöngösség elkészíteni, eredetileg egy másik mantovai specialitás a sütőtökös tortello (a tortellinél kicsit nagyobb, derelye szerű tészta étel) fűszerezésére használták. Először a 15. században kerül írásos említésre, Maestro Martino "A főzés művészete" című munkájában, majd a 16. században már megtaláljuk a polgárság és a parasztság asztalán is nagyobb ünnepek alkalmával.
A mustárnak többféle variációja létezik, készítik almából, körtéből vagy vegyesen, és a tortello mellett, sajtok, grillezett vagy sütőben készített gyümölcsös húsok ízesítésére is használhatjuk (mint például a Mindmegette.hu oldalon található szalonnás-almás hagymaágyon sült karajhoz).

Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 190 + 3 nap pihentetés
Típus:                  lekvárok
Nehézségi fok: könnyű
 

Hozzávalók 3-4 üveghez:

1 kg alma
500 g cukor
12 csepp mustárolaj eszencia vagy 3-4 evőkanál mustár


Elkészítése

  1. Megpucoljuk az almát, magházát eltávolítjuk, apró kockára vágjuk és egy tálba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, jól összekeverjük majd egy konyharuhával lefedve hűvös helyen 1 napig pihentetjük.
  3. 24 óra elteltével az almák cukros levét leszűrjük és egy edényben lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük 1 órán keresztül. A forró cukros gyümölcsszirupot ezután az almákra öntjük és további 24 órán keresztül pihentetjük.
  4. A következő 24 óra elteltével ismét leszűrjük a cukros levet, felfőzzük, 1 órán keresztül forraljuk, majd az alma darabokra öntjük és további 24 órán keresztül pihentetjük.
  5. A 3. nap elteltével az almákat a levükkel együtt felforraljuk és további 20-30 percig hagyjuk lassú tűzön rotyogni, időnként meg-meg keverve.
  6. Hozzáadjuk a mustárolaj esszenciát vagy a mustárt, jól összekeverjük, majd tiszta üvegekbe töltjük.
  7. Az üvegeket száraz dunsztban fejükre (kupakjukra) állítva hagyjuk kihűlni (12-24 óra).
Mustár specialitások
Javaslatok
  • A fenti receptnél az almás mustárunk darabos állagú lesz. Aki jobban szereti a pépesebb verziót, az a 3. nap elteltével turmixolja össze az almákat a levükkel.
  • A 12 csepp mustárolaj esszencia egy kellemesen pikáns mustárt eredményez. Az olaj mennyiségét csökkenthetjük, ha kevésbé pikáns variációt szeretnénk készíteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések