
A mustárnak többféle variációja létezik, készítik almából, körtéből vagy vegyesen, és a tortello mellett, sajtok, grillezett vagy sütőben készített gyümölcsös húsok ízesítésére is használhatjuk (mint például a Mindmegette.hu oldalon található szalonnás-almás hagymaágyon sült karajhoz).
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzési idő: | 190 + 3 nap pihentetés |
Típus: | lekvárok |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 3-4 üveghez:
1 kg alma500 g cukor
12 csepp mustárolaj eszencia vagy 3-4 evőkanál mustár
Elkészítése
- Megpucoljuk az almát, magházát eltávolítjuk, apró kockára vágjuk és egy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot, jól összekeverjük majd egy konyharuhával lefedve hűvös helyen 1 napig pihentetjük.
- 24 óra elteltével az almák cukros levét leszűrjük és egy edényben lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük 1 órán keresztül. A forró cukros gyümölcsszirupot ezután az almákra öntjük és további 24 órán keresztül pihentetjük.
- A következő 24 óra elteltével ismét leszűrjük a cukros levet, felfőzzük, 1 órán keresztül forraljuk, majd az alma darabokra öntjük és további 24 órán keresztül pihentetjük.
- A 3. nap elteltével az almákat a levükkel együtt felforraljuk és további 20-30 percig hagyjuk lassú tűzön rotyogni, időnként meg-meg keverve.
- Hozzáadjuk a mustárolaj esszenciát vagy a mustárt, jól összekeverjük, majd tiszta üvegekbe töltjük.
- Az üvegeket száraz dunsztban fejükre (kupakjukra) állítva hagyjuk kihűlni (12-24 óra).
- A fenti receptnél az almás mustárunk darabos állagú lesz. Aki jobban szereti a pépesebb verziót, az a 3. nap elteltével turmixolja össze az almákat a levükkel.
- A 12 csepp mustárolaj esszencia egy kellemesen pikáns mustárt eredményez. Az olaj mennyiségét csökkenthetjük, ha kevésbé pikáns variációt szeretnénk készíteni.
0 Megjegyzések