Amit nagyon szeretek az olasz és a mediterrán konyhában egyaránt, hogy az ételek készítéséhez - valószínűleg az éghajlati adottságokból kifolyólag - a legtöbb esetben zöldfűszereket használnak. A zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy egyszerű és gyorsan elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Sütési idő: | 45 perc |
Típus: | egytálételek, szárnyasok |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre:
2 db filézett egész csirkemell
4-5 evőkanál olaj
A zöldfűszeres kéreghez
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
50 g zsemlemorzsa
50 g petrezselyem (gazdagíthatjuk még friss bazsalikommal és oregánóval is)
só, bors ízlés szerint
A töltelékhez
120 g kecskesajt (vagy bármilyen krémesebb, aromásabb sajt pl.: feta)
20 g snidling120 g kecskesajt (vagy bármilyen krémesebb, aromásabb sajt pl.: feta)
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- Először elkészítem a tölteléket. A kecskesajtot összetöröm villával, majd belekeverem a megmosott, apróra vágott snidlinget, sózom, borsozom. Ennek a fogásnak az elkészítéséhez általában rózsaborsot vagy színes borsot használok, nemcsak az íze miatt, hanem pusztán esztétikai élményből kifolyólag is.
- Másodjára elkészítem a zöldfűszeres kérget. A fokhagymát megpucolom és a petrezselyem levéllel együtt apróra vágom, majd összekeverem a zsemlemorzsával, olajjal, sózom, borsozom és egy tányérra teszem.
- A csirkemellfiléket kettévágom, az esetleges csont maradványokat eltávolítom. A fél csirkemelleket egy éles kés segítségével az oldaluknál teljes hosszában bevágom és "egy zsebet" alakítok ki. Vigyázzunk, hogy nehogy teljesen kettévágjuk.
- A "zsebekbe" behelyezem a tölteléket, majd egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével, megtűzöm, összezárom a húst.
- (A csirkemelleket vághatjuk vékony szeletekre is. Ebben az esetben kenjük meg a csirkemell egyik felét a sajtos töltelékkel vagy a tölteléket tegyük a hús egyik végébe, göngyöljük fel, majd tűzzük meg hústűvel.)
- A húst megforgatom olívaolajban, majd a zöldfűszeres panírban, kiolajozott tepsibe rakom és a tepsit alufóliával lefedem.
- 1-2 órás pihentetés után (vagy akár e nélkül is) 200 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 percig lefedve, majd 20 percig fólia nélkül sütöm. Sütés közben egyszer-kétszer meglocsolom a kisült sajtos húslével is.
- Köretként krumplipürét, vajban sült spárgát, cukkinit vagy friss kevert salátát készítek hozzá.
0 Megjegyzések