Advertisement

Zöldfűszeres kéregben sült csirkemell kecskesajttal töltve

A recept olasz elnevezése: tasche di pollo con caprino al forno

csirkemell zoldfuszeres keregben
Amit nagyon szeretek  az olasz és a  mediterrán konyhában egyaránt, hogy az ételek készítéséhez - valószínűleg az éghajlati adottságokból kifolyólag - a legtöbb esetben zöldfűszereket használnak. A zöldfűszeres kéregben sült csirkemell egy  egyszerű és gyorsan elkészíthető húsétel, amivel sosem fogunk szégyent vallani. A zöldfűszerek friss aromája a kecskesajttal együtt különleges íz és illatharmóniát kölcsönöz a puha csirkehúsnak.

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           45 perc
Típus:                 egytálételek, szárnyasok
Nehézségi fok:     könnyű


Hozzávalók 4 személyre:


2 db filézett egész csirkemell
4-5 evőkanál olaj

A zöldfűszeres kéreghez
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
50 g zsemlemorzsa
50 g petrezselyem (gazdagíthatjuk még friss bazsalikommal és oregánóval is)
só, bors ízlés szerint
A töltelékhez 
120 g kecskesajt (vagy bármilyen krémesebb, aromásabb sajt pl.: feta)
20 g snidling
só, bors ízlés szerint


Elkészítése


  1. Először elkészítem a tölteléket. A kecskesajtot összetöröm villával, majd belekeverem a megmosott, apróra vágott snidlinget, sózom, borsozom. Ennek a fogásnak az elkészítéséhez általában rózsaborsot vagy színes borsot használok, nemcsak az íze miatt, hanem pusztán esztétikai élményből kifolyólag is.
  2. Másodjára elkészítem a zöldfűszeres kérget. A fokhagymát megpucolom és a petrezselyem levéllel együtt apróra vágom, majd összekeverem a zsemlemorzsával, olajjal, sózom, borsozom és egy tányérra teszem.
  3. A csirkemellfiléket kettévágom, az esetleges csont maradványokat eltávolítom. A fél csirkemelleket egy éles kés segítségével az oldaluknál teljes hosszában bevágom és "egy zsebet" alakítok  ki. Vigyázzunk, hogy nehogy teljesen kettévágjuk.
  4. A "zsebekbe" behelyezem a tölteléket, majd egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével, megtűzöm, összezárom a húst.
  5. (A csirkemelleket vághatjuk vékony szeletekre is. Ebben az esetben kenjük meg a csirkemell egyik felét a sajtos töltelékkel vagy a tölteléket tegyük a hús egyik végébe, göngyöljük fel, majd tűzzük meg hústűvel.)
  6. A húst megforgatom olívaolajban, majd a zöldfűszeres panírban,  kiolajozott tepsibe rakom és a tepsit alufóliával lefedem.
  7. 1-2 órás pihentetés után (vagy akár e nélkül is) 200 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 percig lefedve, majd 20 percig fólia nélkül sütöm. Sütés közben egyszer-kétszer meglocsolom a kisült sajtos húslével is.
  8.  Köretként krumplipürét, vajban sült spárgát, cukkinit vagy friss kevert salátát készítek hozzá.
Csirkemell zöldfűszeres kéregben
csirkemell zoldfuszeres keregben2

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések