A csokoládékrémmel töltött körte lepény receptje kapcsán többen hiányolták, hogy a linzertészta receptjét nem publikáltam. Íme a recept, amely szinte teljesen megegyezik a magyar linzertésztával.
Előkészítési idő: | 15 perc +1 óra pihentetés |
Sütési idő: | felhasználás szerint |
Típus: | alap tészta desszertekhez |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 450-500 g tésztához
125 g vaj
250 g liszt1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojás
100 g cukor
A tészta elkészítése
- A lisztet összekeverem a sütőporral, a csipet sóval és egy gyúródeszkára vagy tálba helyezem.
- Ráreszelem a citrom héjat (a citrom helyettesíthető narancs héjjal, vaníliával, rum aromával is, attól függően, hogy milyen ízesítésű tésztát szeretnénk kapni).
- Hozzáadom az apró kockára vágott vajat (a hűtőből kivett vajat).
- A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a tojást és a cukrot majd addig gyúrom amíg homogén tésztát nem kapok. Ezt jó gyors mozdulatokkal kell végezni, mert a kezünk melegétől a vaj hamar megolvad és a tészta ragacsossá válik.
- A tésztát ezután lisztezett tányérra teszem és letakarva legalább egy órát pihentetem a hűtőben.
Tanácsok
- Ha a linzertésztából kekszet szeretnénk készíteni 1 tojás helyett inkább 2 tojássárgáját, kristálycukor helyett pedig porcukrot használjunk, így a tészta sokkal puhábbá, omlósabbá válik.
- A tészta gyúrásnak hideg kézzel álljunk neki, így a tészta nem válik ragadóssá.
- A tésztát felhasználás előtt akár 24 órával is elkészíthetjük.
0 Megjegyzések