Advertisement

Ricottás, spenótos gnudi (gnocchi)

A recept neve olaszul: gnudi di ricotta e spinaci 

A spenótos, ricottás gnudi, ahogy a gnocchit Firenzében nevezik vagy malfatti Siénában egy tradicionálisa toszkán étel. A gnudo jelentése csupasz, meztelen, mivel ez az étel a spenótos - ricottás raviloli leegyszerűsített változata, amikor a raviolihoz készített tölteléket nem fedték be tésztával, így a ravioli tölteléke tészta nélküli azaz meztelen maradt majd így főzték meg.

Az étel eredetileg a földműveléssel foglalkozó vidékiek tápláléka volt, hiszen elkészítéséhez minden megtalálható, megtermelhető volt a ház körül, ami nem állt másból mint kevés juhtúróból, a kertben fellelhető spenótból, tojásból, szalonnából és elkészítéséhez fél óránál nem szükségeltett több idő.

Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő:           10 perc + 2-3 perc
Típus:                 tészták, egytálétel
Nehézségi fok:     könnyű


Hozzávalók 4 személyre:

500 g tisztított spenót
300 g juhtúró (az olasz juhtúrónak sokkal lágyabb íze van mint a magyarnak, így inkább javasolt 50%-ban juhtúrót és 50%-ban tehéntúrót használni)
2 tojás
150 liszt
200 g húsos szalonna
50-60 g vaj
só, bors, őrölt szerecsendió
1-2 levél zsálya
pecorino  vagy parmezán sajt


Elkészítése


  1. A spenótot megmosom, forró vízben 5-10 perc alatt puhára főzöm, majd a leszűrt leveleket apró csíkokra vágom (a mirelit spenótot is meg kell főzni).
  2. Egy tálba rakom a juhtúrót, amit jól összekeverek az apróra vágott spenóttal, tojásokkal, 2 evőkanál liszttel, 2 evőkanál pecorino vagy parmezán sajttal, kevés őrölt szerecsendióval, sóval és borssal.
  3. Lisztezett kézzel kis gombócokat formálok belőle, a gombócokat lisztezett tányérra rakom.
  4. Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, ebbe beledobom a zsálya levelet, amit egy-két percig pirítok, majd a zsályát kiveszem.
  5. Egy másik serpenyőben megpirítom a szalonnát.
  6. A spenótos ricottás gnudit forrásban lévő sós vízben 2-3 perc alatt kifőzöm (akkor van kész amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére) majd a zsályás vajhoz keverem, megszórom pirított szalonnadarabokkal és már tálalom is.
 
Kiegészítés:
Pirított szalonnadarabok nélkül, csak zsályás vajjal vagy bazsalikomos paradicsommártással, sajttal megszórva is fogyasztható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések