Advertisement

Pirított csirke vadász módra

A recept olasz elnevezése: il pollo alla cacciatora

Pirított csirke vadász módra
Ez a csirkehúsos fogás egy igazi Toszkán specialitás, de Itália más részein is megtalálható  az étlapok kínálatában. A “pollo alla cacciatora”, melyet a vidék lakossága készített nagyobb ünnepek alkalmával egyszerű, autentikus, szerény alapanyagokból készül. A fogás egyszerűsége abban rejlik, hogy elkészítéséhez nincs szükség egzotikus alapanyagokhoz, mert a recept csak olyan nyersanyagokat használ, ami a ház körül megtalálható vagy legalábbis megtalálható volt a hajdani falusi gazdaságokban.
Miért hívják a fogást  "cacciatora"-nak? A "Cacciatora" (= vadász módra) kifejezés, egyes feltevések szerint onnan ered, hogy a vadászok (= cacciatore) az elejtett vadhúst ízesítették, fokhagymával és rozmaringgal, amelyet később a háziállatokból készített fogások ízesítésére is használni kezdtek.

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           60 perc
Típus:                 szárnyasétel, egytálétel
Nehézségi fok:     könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

 1 db csirke
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
400 g paradicsompüré
1 kisebb fej zeller
1 csokor petrezselyem
1 dl vörösbor
olaj
só, bors ízlés szerint


Elkészítése

  1. Megtisztítjuk, megmossuk a csirkét majd kisebb darabokra vágjuk. Érdemes a csirkén rajtahagyni a bőrét is, mert finom ízt kölcsönöz a fogásnak.
  2. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat,  beletesszük a csirkedarabokat és nagyjából 10 perc alatt mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk. 
  3. A csirkéhez keverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a lereszelt zellert és sárgarépát, a rozmaring ágat, sózzuk, borsozzuk és további 5 percig pirítjuk.
    Pirított csirke vadász módra
  4. Amikor az alapanyagok már szépen összepirultak, hozzáöntjük a vörösbort, jól összekeverjük és hagyjuk, hogy a bor szépen elpárologjon (ehhez 4-5 perc szükségeltetik).
  5. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, ezzel is jól összekeverjük majd lefedve 30-40 perc alatt készre pároljuk. 
    Pirított csirke vadász módra
  6. Tálalás előtt megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel. Köretként burgonyapürét, puliszkát (polenta) párolt rizst kínálhatunk mellé.
    Pirított csirke vadász módra

Kiegészítés:

  • A fogás fűszerezéséhez használhatunk még őrölt szerecsendiót és kakukkfüvet is.
  • A kezdetekben fehérborral készítették az ételt, de egyes szakácsok szerint a vörösbor karakteresebb ízt kölcsönöz a fogásnak így érdemes ezt használni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések