Advertisement

Körtés, diós, narancsos madársaláta

A recept olasz elnevezése: insalata valeriana, mele, noci e scorza d' arancia

Azt gondolhatnánk, hogy egy friss kevert saláta elkészítése nem egy ördöngös dolog, hiszen csak összekaszaboljuk a zöldségeket melyre az elkészített salátaöntetet rázuttyantjuk és már ehetjük is. Azonban az Appennini-félszigeten úgy tartják, hogy egy igazán finom salátaöntet elkészítése, mégha az csak olajat, ecetet (vagy citromot) és sót tartalmaz igazi művészet.  

Ezt legjobban az az olasz közmondás fejezi ki mely szerint  egy jó salátaöntet elkészítéséhez három emberre van szükségünk:  egyre aki nem sajnálja az olajat a salátától, egy másikra aki szűken méri az ecetet, és egy bölcsre aki tudja, hogy mennyi só szükségeltetik.
 
Egyes szakirodalmak szerint a legfinomabb salátaöntetet úgy készíthetjük el, ha egy kis tálba először beletesszük az ecetet majd ehhez hozzáadjuk a sót.  Ezt addig keverjük még a só fel nem olvad az ecetben és csak ezután adjuk hozzá az olajat, amivel szintén jó alaposan összekeverjük. A kész öntetet a salátával ezután jó alaposan összeforgatjuk. Fontos, hogy az öntetet mindig száraz salátára tegyük mert nedvesen nem tudja magába szívni az öntet finom ízét. (átlagos arány egy jó öntethez 1/3 rész ecet 2/3 rész olaj és egy csipet só)
 
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő nincs
Típus saláta
Nehézségi fok könnyű
        
Hozzávalók 4 személyre:
400 g madársaláta (madárbegysaláta)
2 db körte
1/2 narancs reszelt héja
50 g durvára vágott dió

 Az öntethez
(pontos mennyiségeket nehéz megadni az öntethez, mert az egyéni ízléstől nagyban függ, de ezek az arányok iránymutatásként szolgálhatnak)

3 evőkanál olaj
1,5 evőkanál balzsamecet vagy citromlé
1 csipet só

 
Az elkészítés lépései

  1. A madársalátát megmossuk, lecsepegtetjük salátacentrifugával megszárítjuk és egy tálba tesszük.
  2. A körtét megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, apró kockára vágjuk és madársalátára rakjuk.
  3. Ráreszeljük a salátára a narancshéjat, megszórjuk dióval és az egészet jó alaposan összekeverjük. (A saláta tovább gazdagítható 100-150 g félkemény sajt hozzáadásával.)
  4. Egy külön tálba elkészítjük az öntetet, majd a salátára öntjük, jó alaposan összekeverjük -akár a kezünk segítségével is- és azonnal tálaljuk.
 
Jó tanács: a salátára mindig közvetlenül a fogyasztás előtt ízesítsük az öntettel, mert ellenkező esetben összeesik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések