A Szardínia szigetéről származó étel eredeti olasz neve: dentice al cartoccio con patate
(az al cartoccio megnevezés az olasz konyhában mindig alufóliában sült ételt jelent, amikor a húst zöldségekkel, krumplival vagy rizzsel együtt sütik meg.)
Amit a denticéről (tengeri durbincs) tudni kell
A teste ovális, hosszúkás és lapos. A felnőtt példányoknál a fejrész elülső részén egy kitüremkedést figyelhetünk meg, ami jelentősen módosítja a fejformát. Bőrének színe fehér - ezüstszürke vagy rózsaszín - répa sárga, de ebben jelentős eltéréseket tapasztalhatunk attól függően, hogy Földközi - tenger mely részén élnek illetve mi a hal életkora. Az élő halak testén gyakran láthatunk kékes vagy lila pöttyöket.
A tengerben 15 és 200 méter között egyedül vagy párban élő falánk ragadozóhal, melyet az olasz partok körül mindenhol megtalálunk. A hal hossza meghaladhatja az 1 métere hosszúságot, még súlya elérheti a 12 kilogrammot is.
A hal húsa gazdag B1 és A vitaminokban, vasban, kalciumban, foszforban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, lipidekben, míg 100 g halhús kalóriaértéke 101 Kcal.
(forrás:http://www.pescasicilia.net/index_93.html)
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | 30-40 perc |
Típus: | halételek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók a fóliában sült tengeri durbincshoz 4 személyre:
személyenként 20 dkg hal
4 közepes darab közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál száraz fehérbor
4-5 evőkanál olívaolaj
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só - bors ízlés szerint
4 db rozmaring szál (kb. 4-5 cm hosszúságú) vagy szárított rozmaring
Elkészítése
- Meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk
- Megtisztítjuk, megmossuk a petrezselymet, fokhagymát és apróra vágjuk.
- Megtisztítjuk a halat is. Ha halszeleteket vettünk akkor ezekről már eltávolították a pikkelyeket és elég megmosnunk, szárazra törölnünk. Ha azonban egész ha áll a rendelkezésünkre, akkor először lepikkelyezzük, eltávolítjuk az uszonyokat, mossuk, szárítjuk és végül szeleteljük.
- Erre ráhelyezzük a krumpli szeleteket. A krumpli közzé helyezzük a rozmaring ágat, és egy picit megsózzuk.
- A krumplira rátesszük a halszeleteket, majd megszórjuk petrezselyemmel, fokhagymával sóval, borssal.
- Végezetül megöntözzük fehér borral, és a maradék olajjal. Az alufóliát összezárjuk (olyan formát kapunk mint egy túrós batyu) és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük
0 Megjegyzések