Könnyen elkészíthető, sütőben sült tengeri hal, melynek jellegzetes aromáját olyan zöldfűszerek adják, mint a kakukkfű, a zsálya, a fokhagyma, a snidling, a rozmaring és az oregánó.
A branzino (más néven tengeri süllő) egy hosszúkás alakú, ezüstszürke és fehér pikkelyű tengeri hal. A latinok “lupusnak” azaz farkasnak nevezték falánksága miatt, tekintve, hogy egy ragadozó halról van szó. Spigola néven találjuk meg a legtöbb helyen, a branzino elnevezést leginkább Liguriában, Lombardiában, Venetóban és az Adriai-tenger partvidékén használják. Különböző elnevezései, nevei fizikai megjelenésére utalnak. A spigola elnevezés a “spiga” (jelentése: kalász, kalászvirágzat, búzakalász) szóból származik, mely a hátuszony kalászszerű hegyes végződésére utal, míg a branzino szó a “le chele” (olló) és “le branchie” (kopoltyú) szavakból erednek, melyek a hegyes, tűszerű hátuszonyra valamint a kopoltyúra utalnak.
Elsősorban a Földközi- tenger és az Atlanti-óceán sekélyebb területén él, hosszúsága elérheti az 1 métert is, míg súlya a 10-12 kg-ot. A kereskedelmi forgalomba azért ennél lényegesen szerényebb méretű darabok – 0,35 kg – 2 kg - kaphatók.
A hal húsa gazdag fehérjében, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, foszfor, magnézium) A és D vitaminban és Omega 3 zsírsavakban, mely utóbbi segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
A branzinóról bővebben: http://oceancowboy-no1.blogspot.it/2012/01/tengeri-suger-amely-nem-sullovagy-talan.html
Hogyan tisztítsuk?
A branzinóról bővebben: http://oceancowboy-no1.blogspot.it/2012/01/tengeri-suger-amely-nem-sullovagy-talan.html
Hogyan tisztítsuk?
Először ollóval vágjuk le a hátán levő "tüskéket", majd egy késsel a faroktól a fej felé haladva kaparjuk le a pikkelyt anélkül, hogy a hal bőrét megsértenénk. A megtisztított halat hideg vízben átmossuk, majd szárazra töröljük.
A friss hal hűtőszekrényben 48 óráig tárolható.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | 30 perc |
Típus: | halak |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4-5 személyre
4 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma vagy snidling
3-4 szál rozmaring
4-5 szál oregánó ( 1 evőkanál szárított)
10-12 levél friss zsálya (1 evőkanál szárított)
3-4 szál kakukkfű ( 1 evőkanál szárított)
őrölt színes bors
só
4-5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- A halat megtisztítjuk, kívül – belül megmossuk, szárazra töröljük, majd sózzuk és borsozzuk.
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
- A friss fűszereket - fokhagyma, hagyma, rozmaring, zsálya, kakukkfű- apróra vágjuk, összekeverjük.
- A fűszerek felét a sütőpapírra szórjuk, erre rátesszük a branzinót, majd a maradék fűszereket a hal hasába tesszük és magára a halra szórjuk. Apró mozdulatokkal akár a bőrébe is masszírozhatjuk.
- Meglocsoljuk olíva olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- A megsült halról kanál és villa segítségével eltávolítjuk a bőrt, majd a húst tányérra helyezzük. A szálkák nagy része a gerinccel együtt eltávolítható!
- Köretként friss salátát vagy tepsis burgonyát kínáljunk hozzá.
Megjegyzés: a recept eredetileg francia, de Olaszország Franciaországgal határos területein is előszeretettel készítik.
Felhasznált források:
0 Megjegyzések