Advertisement

Spagetti szicíliai (mandulás, bazsalikomos) pestóval

A recept olasz neve: il pesto alla trapanese vagy le busiate alla trapanese vagy szicíliai dialektusban: pasta cull' agghia
 
Bazsalikom
A trapani (város Szicília nyugati részén) pesto abban különbözik genovai társától,A kép forrása: http://www.buttalapasta.it/articolo/pasta-con-salsiccia-e-panna-col-sesamo-le-busiate-alla-sandro/37837/ hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz.
Magával a bazsalikomos, fokhagymás pestoval  a genovaiak ismertették meg a trapaniakat, ugyanis keletre tartó hajóik gyakran kikötöttek Trapani városában.
A helyiek saját ízlésük szerint módosítottak a recepten és hozzáadták konyhájuk fontosabb alapanyagait mint a mandulát és a paradicsomot. Ez egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak eredetileg a “busiati”(egyfajta csavart makaróni) tészta ízesítésére használtak, de minden tészta típussal jól házasítható, valamint jól harmonizál a rákkal és homárral is. A hagyományos technika szerint az alapanyagokat egy mozsárban, nyomkodva kell felaprítani, elmorzsolni, de ennek hiányában egy jó mixer is megteszi.
Mint minden receptnek ennek is számos változata létezik, attól függően, hogy Szicília mely régiójában készítik, vagy ki készítik. Lehet készíteni, friss vagy száraz paradicsommal, sós ricottával, fokhagymával vagy ezek nélkül.

Előkészítési idő:

20 perc + 2 óra pihentetés
Főzés idő:  30 perc
Típus: tészták
Nehézségi fok: alacsony

Hozzávalók

45-50 friss bazsalikom levél
100 g tisztított mandula
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
5-6 db paradicsom, vagy ennek hiányába 0,5 dl paradicsompüré
1 dl olíva olaj
Só-bors ízlés szerint
320 g spagetti vagy penne tészta
Parmezán sajt vagy pecorino sajt



Elkészítés


  1. A paradicsomot 1-2 percre forró vízbe tesszük, ezután lehúzzuk a bőrét és apró kockákra vágjuk.
  2. Megmossuk a bazsalikom leveleket és megpucoljuk a fokhagymát is.
  3. mandulás pestoTurmixba vagy aprítógépe tesszük először a fokhagymát és összeaprítjuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot és a mandulát és addig turmixoljuk amíg homogén masszát nem kapunk. (sok esetben a mandulát előre megdarálom és csak egyszerűen hozzákeverem a bazsalikomos masszához)
  4. Hozzáadjuk az olíva olajat, a felkockázott paradicsomot vagy paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük és 1-2 órára lefedve  a hűtőbe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
  5. Felrakjuk a tésztának való vizet forrni. (só nélkül, a sót csak forráskor tesszük bele.
  6. mandulás pestoEgy serpenyőbe belerakjuk az elkészített pestot, adunk hozzá 1-2 kanálnyit a tészta főző vizéből és alacsony tűzön 1-2 perc alatt felmelegítjük. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, megszórjuk sajttal, néhány percig tovább pirítjuk és már szervírozzuk is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések