Advertisement

Bruschetta (Pirítós olajjal, mozzarellával és paradicsommal)

Fokhagymás pirítós
Egyszerű és ízletes, ez a bruschetta, az egyik legnépszerűbb előétel Olaszországban. Eredete a történelem homályába vész ennek a Toszkána déli, Lázióval határos területéről (Maremma) származó fogásnak. Annyi biztos, hogy egykoron a földművesek eledele volt az olajjal megkent friss, vagy a pirítással újrahasznosított száraz kenyér.  Maga a bruschetta szó is a bruscare igéből  származik, melynek jelentése parázson pirítani. Az, hogy mi került a pirított, olajjal megkent kenyér tetejére, az évszázadok alatt többször változott, de a legnépszerűbbek között, a sót, borsot, fokhagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát nevezhetjük meg. 
Egy jó bruschetta készítéshez fontos tudnunk, hogy a legfontosabb alapanyag, a kenyér mellett az olaj és nem pedig a fokhagyma. Szintén jelentőséggel bír a kenyér pirítása. Elég a kenyeret könnyedén meggrilleznünk – épp, hogy csak pirosodni kezdjen-mert így belül puha és friss, kívül pedig ropogós marad. A fokhagymával  csínján bánjuk amikor a kenyeret megkenjük vele, hiszen intenzív íze, illata könnyen elnyomhatja a főszereplő olajat. Vannak akik azt javasolják, hogy elég csak a kenyér szélét ízesítenünk vele.  Ugyanez mondható el a kenyérre kerülő többi összetevőről is, mint a paradicsom, mozzarella, bazsalikom, origanó. Ha keveset használunk belőle kiemelik az olaj finom, selymes ízét, valamint az elfogyasztást is könnyítik.   


Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő:           5 perc
Típus:                 előétel
Nehézségi fok:     könnyű

 

Hozzávalók 4 személyre 

1-2 gerezd fokhagyma
bazsalikom, ízlés szerint (6 -8 levél)
1 csomag mozzarella (1 gombóc)
3-4 evőkanál olívaolaj
10-15 db magozott olívabogyó (elhagyható)
oregánó ízlés szerint
12-16 darab koktélparadicsom
1 kis fej vöröshagyma vagy 2 szál újhagyma
1 kávéskanál borecet vagy almaecet
só,bors ízlés szerint
10-12 szelet kenyér
Elkészítés

  1. A kenyeret felszeleteljük, serpenyőben, sütőben, vagy kenyérpirítón megpirítjuk, vékonyan megkenjük fokhagymával.
  2. Felszeleteljük apró kockára a mozzarellát, a paradicsomot, apróra vágjuk a hagymát, egy tálba tesszük és jól összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot (ha nincs bazsalikom  helyettesítsük petrezselyemmel vagy oregánóval), a kimagozott 3-4 felé vágott olajbogyót, majd ízesítjük 1-2 evőkanál olajjal és ecettel
  4. Sózzuk- borsozzuk, (ha este esszük akkor én szoktam egy kisebb gerezd fokhagymát is belereszelni) újból összekeverjük, és 10-15 percre a hűtőbe tesszük.
  5. Az elkészült pirítóst meglocsoljuk egy kevés olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy kis kanál paradicsomos mozzarellát teszünk a tetejére. Ezután nem marad más hátra mint elfogyasztani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések