Advertisement

Pappardelle gyöngytyúk raguval

azaz pappardelle al sugo di faraona

Emilia-Romagna gasztronómiájaEz a pikáns tészta a raguk hazájából Emilia - Romagna régiójából származik, de én először egy Toscán családias étteremben kóstoltam meg, amikor még nem tudtam, hogy mi is az a faraona. Barátaink lelkesen próbálták elmagyarázni angolul és olaszul is, hogy milyen állatról van szó, de én csak annyit értettem meg, hogy valami szárnyas féleség. Mint utóbb kiderült a faraona nem más mint a gyöngytyúk, amit otthon is szívesen fogyasztottam, leves és sült formájában egyaránt. A gyöngytyúkból készült ragu, valami egészen különös ízt ad a tésztának, picit édeskés, ugyanakkor hordozza a vadhúsok (pl. fácán) pikáns ízét. Elkészítése ugyan időigényes, de  nem túlságosan komplikált.

Előkészítési idő:  20 perc
Főzési idő:           100 perc
Típus:                  tészták
Nehézségi fok:     közepes

Hozzávalók 4 személyre

250 gr pappardelle
2 db gyöngytyúk comb (ha 6-7 főre főzök, akkor a mellehúsát is hozzá szoktam adni)
200 gr paradicsom szósz
1 kis fej hagyma ( 60 gr)
1 db sárgarépa (40 gr)
40 gr zeller
5 evőkanál olívaolaj
1 dl édes fehérbor (marsala)
50 gr szőlő (ennek hiányában mazsola)
1 evőkanál fenyőmag (ez el is hagyható)
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 kis ág rozmaring
só, bors ízlés szerint 
Elkészítés lépései
  1. Tegyük a lábasba az olíva olajat, az apróra vágott hagymát, zellert, sárgarépát, egészben a rozmaring ágat és pirítsuk közepes hőfokon 2-3 percig.
  2. Vágjuk apró kockára a húst és adjuk a hagymás - zelleres- répás keverékhez és pirítsuk együtt addig míg a hús nem kap egy kis színt.
    Olasz gasztrokultúra: gyöngytyúk
  3. Adjuk hozzá a fenyőmagot, a szőlőt vagy a mazsolát és a bort. Meg-meg kavarva addig főzzük amíg a bor el nem párolog ( kb.:4-5 perc)
  4. A raguhoz hozzáöntjük a paradicsomszószt, felöntjük 1 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon lefedve pároljuk 1,5 óráig.
  5. A tésztát kifőzzük, összekeverjük a raguval, 1-2 perc alatt összepirítjuk a végén megszórjuk, friss apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések