Advertisement

Cukkinis, garnélarákos rizottó

Risotto zucchine e gamberetti
rizottó, olasz gasztronómia

A rizottó az egyik kedvenc olasz fogásom. Egyrészt nagyon egyszerű elkészíteni - háziasszony barát fogás – másrészt számtalan variációja létezik, így igen változatossá tehető. Bátran fogyasztható akár egytálételként, akár első főfogásként, többfogásos étkezések keretében. Kipróbáltam már a borsós, gombás, spárgás változatot, mégis számomra az egyik legkedvesebb variáció ez a cukkinis garnélás típus.


Előkészítési idő: 20 perc
Főzés idő:  30 perc
Típus: rizottó
Nehézségi fok: alacsony


Hozzávalók 4 személyre:

  
320 g rizs (személyenként 80 g rizzsel számoljunk, ha önálló főételnek kínáljuk)
1 kis fej vöröshagyma
200 g apró garnélarák (amennyiben nagyobb garnélát használunk a páncéljukat érdemes előtte eltávolítani)
2 db kis cukkini (kb.: 200 g)
1 dl fehérbor
1,5 l zöldségleves (ha épp nincs a kéznél, nyugodtan készítsük leveskockából)
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem

Foto: Daniel Klein, unsplash

  
Elkészítés lépései

    1. Ha nincs kész zöldséglevesünk, először elkészítjük leveskockából a leves alapot. Miközben készül megpucoljuk és apróra vágjuk a hagymát, megmossuk és vékonyra szeleteljük a cukkinit, és amennyiben "nagy garnélát" vettünk volna elvégezzük a lepáncélozást.
    2. Egy serpenyőbe rakjuk a vajat és az olívaolajat, lassú tűzön felmelegítjük és hozzáadjuk a hagymát. Amikor a hagymánk már üvegesre pirult beletesszük a cukkiniket és további 7-8 percig pirítjuk.
    3. Ezt követően jöhet a rizs is a serpenyőbe! Megvárjuk amíg a rizs magába szívja a vajat és olajat (ez 2-3 perc), majd hozzáadjuk a fehérbort és további 4-6 percig főzzük, majd borsozzuk és sózzuk. (Ha nincs kéznél fehérbor ezt a lépést hagyjuk ki, rizottónk enélkül is nagyon ízletes lesz.)
    4. Elkezdjük merőkanalanként hozzáadni a húsleves alapot. Mindig annyit adjunk hozzá, hogy sűrű "főzelék állagú" legyen a rizs. Ez tapasztalataim alapján 1,5-2 merőkanál levest jelent.
    5. 3-4 percenként megkeverve, folyamatosan pótolva az elfőtt levet 20 percig főzzük.
    6. Végezetül hozzáadjuk az apró rákokat, rakunk még hozzá 1 merőkanál levest és 5 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és tálalás előtt 4-5 percig pihenni hagyjuk.
olasz rizottók

    Megjegyzés küldése

    0 Megjegyzések