A recept neve olaszul: risotto zucchine e gamberetti
A rizottó az egyik kedvenc olasz fogásom, egyrészt mert nagyon egyszerű elkészíteni - háziasszony barát fogás - ugyanakkor számtalan variációja létezik, így igen változatossá tehető. Bátran lehet fogyasztani akár vacsorára mint egytálétel, vagy mint első fogás több fogásos ebéd vagy vacsora keretében. Kipróbáltam már, a borsós, gombás, spárgás változatot, mégis számomra az egyik legkedvesebb variáció ez a cukkinis garnélás típus.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzés idő: | 30 perc |
Típus: | rizottó, első fogás |
Nehézségi fok: | alacsony |
Hozzávalók 4 személyre:

1 kis fej vöröshagyma
200 g apró garnélarák (amennyiben nagyobb garnélát használunk a páncéljukat érdemes előtte eltávolítani)
2 db kis cukkini ( kb.: 200 g)
1 dl fehérbor
1,5 l csontleves ( ha épp nincs a kéznél, nyugodtan készítsük leveskockából)
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem
Elkészítés lépései
- Ha nincs hús- vagy csontlevesünk először elkészítjük leveskockából a húsleves alapot. Miközben készül megpucoljuk és apróra vágjuk a hagymát, megmossuk és vékonyra szeleteljük a cukkinit, és amennyiben "nagy garnélát" vettünk volna elvégezzük a lepáncélozást.
- Egy serpenyőbe rakjuk a vajat és az olívaolajat, lassú tűzön felmelegítjük és hozzárakjuk a hagymát. Amikor a hagymánk már üvegesre pirult beletesszük a cukkiniket is és további 7-8 percig pirítjuk.
- Ezt követően jöhet a rizs is a serpenyőbe! Megvárjuk amíg a rizs magába szívja a vajat és olajat (ez 2-3 perc) és hozzáadjuk a fehérbort (ha nincs kéznél fehérbor ezt a lépést hagyjuk ki, risottónk enélkül is nagyon ízletes lesz) és további 4-6 percig főzzük, majd borsozzuk és sózzuk.
- Ekkor kezdjük hozzáadni merőkanalanként a húsleves alapot. Mindig annyit adjunk hozzá, hogy sűrű "főzelék állagú" legyen a rizs, ez tapasztalataim alapján 1,5-2 merőkanál levest jelent. 3-4 percenként megkevere, folyamatosan pótolva az elfőtt levet 20 percig főzzük.
- Végezetül beletesszük az apró rákokat, rakunk még hozzá 1 merőkanál levest és 5 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk friss apróra vágott petrezselyemmel és tálalás előtt hagyjuk 4-5 percig még pihenni.
0 Megjegyzések