Advertisement

Szardella marinálva

Alici marinati al limone

                 Alici marinati

 

 

Dél-Olaszország és a tengerparti területek jellemző előétele a marinált szardella. Gyorsan elkészíthető, bármilyen alkalomra tökéletes.  A pácolásnak köszönhetően a végeredmény egy friss, enyhén savas és étvágygerjesztő fogás, ami ráadásul egészséges is. A szardellák révén az előétel bővelkedik a D vitaminban és az Omega 3 savakban, míg a citrom miatt pedig a C vitaminban.  Tengerparti étteremben járva még annak is érdemes megkóstolni, aki a  fogás  elkészítésére önállóan nem  vállalkozna.  

 

Előkészítési idő: 30 perc
Pácolási idő:           5-6 óra
Típus:                 előétel, főétel
Nehézségi fok:     közepes
 
 

Hozzávalók 4-5 személyre:                  

500 g szardella friss vagy fagyasztott
4 db citrom 
225 g petrezselyem
só, bors
2 evőkanál borecet
olívaolaj 


Elkészítése

        1. A friss szardellát megmossuk, eltávolítjuk a hal fejét, farkát, majd a hasi részénél felvágjuk.  Eltávolítjuk a belsőséget és kihúzzuk a gerincet is. A fagyasztott szardellák általában konyhakészek, így legfeljebb a hal gerincét kell eltávolítanunk.
        2. A szardellákat lecsepegtetjük, ha szükséges megtörüljük és egy tálba tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a halak szorosan egymás mellett legyenek, de ne fedjék át egymást.
        3. A következő lépés a pác elkészítése: az olajat összekeverjük a citromok kifacsart levével, a borecettel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
        4. A pácot a halakra öntjük úgy, hogy egyenletesen ellepje azokat. Majd a tálat lefedjük és hűtőszekrénybe helyezzük.  A szardella meglehetősen lassan pácolódik, legalább öt- hat órára lesz szükség ahhoz, hogy elkészüljön. A hal húsának “kifehéredése”, fogja jelezni azt, hogy elkészült az ételünk.     
        5. A pácból kivett szardellákat helyezzük egy tálra, majd olajjal és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 
        6. Hogyan együk?  Ehetjük önállóan, vagy friss kenyérrel, de kitűnő pirítóson szervírozva is. Az utóbbi esetben érdemes, 1-2 szem friss koktélparadicsomot is a pirítósra helyezni.

Variációk

A citromos pácot kedvünkre ízesíthetjük apróra vágott fokhagymával, babérlevéllel, csilipaprikával, rózsaborssal, hagymával, mentával, fenyőmaggal vagy  egy narancs kifacsart levével is.

Az alap pác elkészítésének is több módja van: a citromos pácléhez adhatunk egy kevés borecetet, de akár el is hagyhatjuk.  Aki viszont a citrom ízével nincs nagy barátságban, a citrom helyett használjon 250 ml jó minőségű borecetet.

Alici marinati

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések