Fekete kagylós spagetti pirított burgonyával

Íz és Itália | 10/30/2012 | |
A recept olasz neve: spaghetti patate e cozze
 
Íme egy hagyományos mediterrán étel, amely megfelel minden követelménynek: elkészítése egyszerű, egészséges és jó ízű. A tengeri és a szárazföldi alapanyagok remek házasításából született ez a recept, hiszen a kagyló jellegzetes íze jól illeszkedik a semlegesebb, lágyabb ízű burgonyához.
Ennek a receptnek léteznek olyan variánsa is, melyek az elkészült tészta pecorino sajttal való megszórását javasolják. Ez ízlés kérdése, mindenki tegyen saját belátása szerint. Az olaszok is megosztottak ebben a kérdésben, vannak akik szerint a tésztát vétek megszórni bármilyen sajttal mert elnyomja a tészta és a mártása ízét (ha nem sajtos tésztáról van szó) és vannak természetesen azok, akik bátran megszórják.
 
Előkészítési idő: 15 perc (ha friss kagylót használunk + 30 perc)
Főzési idő:           20 perc (friss kagyló esetén + 10 perc)
Típus:                  tészták (primo piatto = első fogás Olaszországban)
Nehézségi fok:     könnyű


Spaghetti patate e cozze
Hozzávalók 4 személyre:

320 g spagetti vagy bármilyen más hosszú tészta pl.: makaróni, trenette, vermicelli
1 kg friss fekete kagyló vagy 200 g mirelit tisztított fekete kagyló
3 db közepes burgonya
10 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor apróra vágott petrezselyem
peperoncino paprika
só, bors ízlés szerint

Elkészítése


  1. Friss kagyló esetén
    A kagylókat megmossuk, héjukat súroló szivaccsal vagy kefével megtisztítjuk, majd egy fazékban lefedve, nagy lángon addig főzzük, míg a kagylók ki nem nyílnak. Ez körülbelül 5-10 perc.
    A kagylóhúst kivesszük a kagylóhéjából és félretesszük (5-10 kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért), majd a  kagylók levét leszűrjük és félretesszük.

    Mirelit kagyló esetén
    A kagylókat (lehetőleg) hűtőben  felolvasztjuk, az általuk engedett levet leszűrve félretesszük.
  2. A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk, apró egyforma nagyságú kockákra vágjuk.
  3. Egy nagy serpenyőbe felhevítjük az olajat, beletesszük a megtisztított fokhagymát és addig pirítjuk amíg a fokhagyma aranysárgává nem válik. Ekkor kivesszük az olajból.
  4. Az olajba rakjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük peperoncinóval (aki nem kedveli az erős ízt az hagyja el) és 4-5 perc alatt pirosra pirítjuk.
  5. Felöntjük a krumplit a kagylók levével (ennek hiányában annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje) és lefedve addig pároljuk amíg puha nem lesz. (5-10 perc)
  6. Míg a krumpli párolódik forró vízben kifőzzük a tésztát.
  7. A burgonya darabokhoz hozzákeverjük a kagylót és fedő nélkül 5-7 percig főzzük (friss kagyló esetén 1-2 perc elég). Ha a kagylós - burgonyás ragut nem találnánk elég szaftosnak a tészta főzőlevéből 2-3 evőkanállal keverjünk hozzá.
  8. A raguhoz hozzákeverjük a kifőtt tésztát, a friss petrezselymet és közepes tűzön 1 perc alatt összeforgatjuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése